TOP 09 nabídla Pospíšilovi, aby kandidoval do Evropského parlamentu

Praha - Nezařazený poslanec Jiří Pospíšil, který vystoupil z ODS, potvrdil, že od TOP 09 dostal nabídku na kandidaturu do Evropského parlamentu. Oslovil jej místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek, k němuž se podle Pospíšila před několika dny přidal místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Kdybych se náhodou rozhodl, kandidoval bych za ně případně jako nezávislý,“ řekl bývalý dlouholetý člen ODS.

Pospíšil zatím nehodlá vstupovat do žádné politické strany. „Jak je to projednáno, neprojednáno, já fakt nevím. Do struktury TOP 09 nezasahuji, nechodím tam na žádné orgány a je to v tomto směru na nich,“ uvedl. Podle Pospíšila jde o dva dny starou nabídku „nějakého místa“ do Evropského parlamentu, kterou si chce promyslet. V budoucnu by se rád věnoval justičním tématům a líbila by se mu justiční agenda v Evropském parlamentu.

Pospíšil: TOP 09 a ODS by měly více spolupracovat

Také o spolupráci s poslaneckým klubem TOP 09 Pospíšil, jak řekl, zatím nejednal. Je jednou z možností, že s klubem bude komunikovat. Pro českou pravici bude dlouhodobě podle Pospíšila zapotřebí, aby strany TOP 09 a ODS spolupracovaly a shodly se například na společných kandidátech do Senátu, případně někde postavily společnou komunální kandidátku. „Myslím si, že je dobré, aby dlouhodobě spolupracovaly a mohly čelit jiným politickým stranám, jako je třeba hnutí ANO, které mohou mít schopnost přebírat pravicového voliče,“ dodal.

U části veřejnosti populární politik oznámil odchod z občanské demokracie na konci ledna. Svůj krok odůvodnil oboustrannou ztrátou důvěry u nemalé části členů a funkcionářů ODS. Na nedávném kongresu občanských demokratů se mu ani na čtvrtý pokus nepovedlo obhájit funkci místopředsedy strany. Pospíšil uvedl, že z ODS odešel také proto, aby strana byla jednotná a schopná úspěšně provést svou obnovu.

  • Pospíšil dnes řekl, že trvá na tom, že bude hlasovat jako opoziční poslanec podle programu, za který byl zvolen. Z politiky prý odejde, až zjistí, že jej voliči v Plzeňském kraji nepodporují.

Drábek do eurovoleb naopak nepůjde, nechce poškodit TOP 09

Bývalý ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) nebude kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu. Nechce, aby političtí konkurenti zneužili jeho působení na ministerstvu ke kritice kandidátů TOP 09. Exministr přitom dostal řadu nominací z krajských organizací strany.

Jaromír Drábek
Zdroj: ISIFA/VLP

„Nechci, aby se další díl mediálně vděčných polemik o mém působení na ministerstvu práce a sociálních věcí, často založený na nepravdivých či zkreslených informacích, stal předmětem volební kampaně,“ řekl Drábek. „Proto jsem se rozhodl, že v evropských volbách kandidovat nebudu,“ uvedl Drábek, který je opakovaně kritizován za své působení na ministerstvu práce. Kritiku sklidil například kontroverzní projekt takzvaných sKaret.

Lídrem kandidátky TOP 09 do eurovoleb by podle neoficiálních informací mohl být bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer. O složení kandidátky rozhodne příští čtvrtek výkonný výbor strany. Kandidáty postaví i s hnutím Starostové a nezávislí, které s konzervativní stranou dlouhodobě úzce spolupracuje. Mezi návrhy na kandidáty do Evropského parlamentu se objevuje poslanec TOP 09 Stanislav Polčák či senátor Jaromír Štětina.

Prezident Miloš Zeman vyhlásil evropské volby na 23. a 24. května. V některých zemích EU se ale může hlasovat ještě o den později, tedy v neděli 25. května. Výsledky voleb do Evropského parlamentu v Česku by mohly být zveřejněny současně s ukončením hlasování v celé EU. Umožní to novela, kterou v pátek hladce schválila sněmovna. Její souhlas musí stvrdit ještě Senát.