Všichni obvinění v kauze dopravního podniku budou stíháni na svobodě

Praha – Státní zástupce propustil pátého zadrženého v případu praní špinavých peněz z jízdenek pro pražský dopravní podnik. Advokát Marek Stubley je stíhán na svobodě, musel ale odevzdat pas. A cestovních dokladů se vzdali i další čtyři obvinění včetně Ivo Rittiga - žalobce nepožadoval jejich vzetí do vazby. Ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka se však obává, že by právě Rittig mohl uprchnout. „Nechápu, proč soudce nepřistoupil k vazbě, riziko útěku tady existuje,“ uvedl Ondráčka.

Všem pěti mužům policie odebrala cestovní pas a porušení zákazu vycestování z Česka bude tvrdě trestat vazbou. Zatím k ní ale podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové důvod není. „S ohledem na dobu spáchání skutku, s ohledem na skutečnost, že všichni obvinění byli vyslýchaní a opakovaně se dostavovali ze zahraničí, zvolil státní zástupce alternativní možnost k odebrání cestovních dokladů,“ uvedla Bradáčová.

Jízdenka jako cenina

Z předražených jízdenek Dopravního podniku hlavního města Prahy přiteklo podle Lidových novin Ivo Rittigovi do Karibiku víc než 40 milionů korun. Hlavní roli v kauze hraje nejstarší tuzemský výrobce cenných papírů firma Neograph, která lístky pro podnik tiskla. Společnost, která chtěla získat zakázku na dodávku jízdenek pražského dopravnímu podniku, podle policie přes jejího jednatele Jana Janků fakticky ovládali Ivo Rittig, David Michal a Marek Stubley.

Ivo Rittig opouští budovu policejního ředitelství
Zdroj: ČT24

Majitel firmy Cokeville Assets Peter Kmeť podle policistů vymyslel, jak vyhrát soutěž bez výběrového řízení. Z jízdenky se stala cenina a DPP pak nemusela vyhlásit výběrové řízení. Neograph zakázku na konci roku 2008 získal a jízdenky Pražanům tiskl až do roku 2011. Z každého lístku šlo společnosti 34 haléřů - 17 z nich pak firma přeposílala na účet Kmeťovy společnosti Cokevill Assets.

  • Kvůli obvinění Petra Nečase se zřejmě budou opakovat výslechy některých obviněných i svědků v kauze Nagyová. Informaci deníku Právo potvrdil České televizi Nečasův advokát Josef Lžičař. Na policii by tak znovu měli vypovídat i tři exposlanci ODS Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr. Vyšetřování případu by se tak mohlo výrazně protáhnout. Více o celém případu ZDE.

Ondráčka se bojí, že Rittig uteče

„Policie a státní zastupitelství konečně jdou po hlavních hybatelích celé organizované skupiny, nejen po bílých koních,“ komentoval skandál s údajným vyváděním peněz z pražského dopravního podniku ředitel české pobočky Transparency International. „Nechápu, proč soudce nepřistoupil k vazbě, riziko útěku tady existuje, už jen proto, že Ivo Rittig a celá skupina mají řadu kont a firem v zahraničí a zejména v daňových rájích, kam se utíká velmi hezky a obtížně se ti lidé získávají zpět,“ uvedl Ondráčka v Hyde Parku ČT24.

Soud zakázal Ivo Rittigovi a dalším třem obviněným v kauze jízdenek pražského dopravního podniku vycestovat z České republiky. Podle Ondráčky ale nestál Rittig a jeho skupina jen za předraženými zakázkami v dopravním podniku, ale i za zakázkami v Lesích ČR a „je tam jasné zapojení i do solárního tunelu“. „My jsme v Transparency International zachytili desítky firem v offshorových destinacích, které byly spojeny s touto skupinou,“ upozornil Ondráčka. 

Policie má podle něj v kauze dopravního podniku celou řadu důkazů. „Samozřejmě tomu přispěl i pan Randák svojí aktivitou a celá řada dalších investigativních novinářů,“ řekl Ondráčka, který doufá, že kauza takzvaně nevyšumí. „To, co se v dopravním podniku dělo, není vůbec normální. Zakázky nedávaly smysl, byly násobně předražené. Například SMS jízdenky, právní služby, chystané zakázky na přestavby stanic metra, chystané pronájmy na desítky let za směšný peníz. Celé to bylo korunováno nákupem tramvají, který byl pro celý dopravní podnik ohromnou zátěží, ze které se ekonomicky dostává dodnes,“ vyjmenoval nejrůznější související kauzy. 

Podle šéfa Transparency International je Ivo Rittig hlavou chobotnice, ovšem do sítě bylo zapleteno velké množství lidí. „Ať už v dopravním podniku, tak v řadě firem, které hrály v soutěžích křoví, aby budily zdání legálnosti, se dá najít řada lidí, u kterých se dá prokázat trestnost. Nebo u advokátů, kteří se podíleli na vyvádění peněz ven a na zakládání zahraničních firem. Podstatné také je, že dopravní podnik je největší městská firma v Praze, takže je tu i odpovědnost politiků, kteří dovolili managementu působit zde tak dlouho,“ uvedl Ondráčka.

Bémova odpovědnost je prý jasná

„Myslím si, že politická odpovědnost Pavla Béma je jasná. Nevím, bude-li tam i trestní odpovědnost, protože to bylo uděláno tak šikovně, že bude obtížné trestní odpovědnost dovodit. Ovšem nevím, co všechno policie získala v odposleších, sledování, výměnou informací se zahraničím, protože toky ven byly velmi nepřehledné a mířily na celou řadu kont,“ řekl Ondráčka.

Ivo Rittig
Zdroj: ČT24/ČT24, ČTK

Ondráčka: Státní zastupitelství se odšpuntovalo

Zatčení Ivo Rittiga je podle Ondráčky důkazem, že se po personálních změnách odblokovalo státní zastupitelství a začalo fungovat nezávisleji. „Mimochodem, podívejme se na to, kdo dnes obhajuje pana Rittiga. Je to bývalý vrchní zástupce Vlastimil Rampula, což podle mě ukazuje na to, že tam ty úzké vazby byly. Obviněný je i Libor Grygárek za jinou věc, ale související s těmito kauzami,“ řekl Ondráčka. 

Kauzy, které v současné době státní zastupitelství vede, ukazují potřebu specializace státních zástupců, myslí si Ondráčka. „Oni leží v kauze tři roky, potřebují perfektní kontakty na mezinárodní právní pomoc, musí umět používat případnou techniku,“ zdůraznil Ondráčka. O zákonu o státním zastupitelství se povede jedna z politických bitev, kde se bude projednávat, zda potřebujeme u finanční a hospodářské kriminality specialisty. „Já bych to velmi doporučoval,“ dodal Ondráčka.

Exšéf úřadu vlády Lubomír Poul vede kancelář ministra zemědělství

Bývalý vedoucí úřadu vlády Petra Nečase Lubomír Poul (49) řídí nově kancelář ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Poula loni zadržela policie v souvislosti s kauzou kolem šéfky Nečasovy kanceláře Jany Nagyové. Z ničeho ale obviněn nebyl.

Vydáno pod