Ministryně chce odvolat šéfa Vězeňské služby, ten se brání žalobou

Praha - Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) zahájila řízení o odvolání Petra Dohnala z funkce generálního ředitele Vězeňské služby. Důvodem je prý nespokojenost s přístupem vedení Vězeňské služby ke kontrole, kterou tam ministryně nařídila. Dohnal ovšem odmítá, že by probíhající kontrole nějak bránil. Podle něj jde o zástupný důvod, podává kvůli tomu trestní oznámení.

„Ještě než nastoupila paní ministryně Válková, tak jsem zjistil, že je moje pozice v čele Vězeňské služby nabízena mým podřízeným – ředitelům věznic. Toto zjištění mě velice nepříjemně překvapilo. Dokonce jsem dostal informaci, že budu ke konci tohoto týdne odvolán,“ uvedl Dohnal na brífinku. Včera prý o těchto poznatcích informoval předsedu sněmovního výboru pro bezpečnost.

Dnes Dohnal poprvé jednal s Helenou Válkovou a bylo mu prý řečeno, aby neprodleně odešel ze své funkce. „Když jsem s tímto nesouhlasil a odmítl to, dala mi paní ministryně k seznámení dokument, že se mnou zahajuje správní řízení o odvolání z funkce,“ dodal šéf Vězeňské služby.

Kontrola ve Vězeňské službě podle Dohnala už od pondělí probíhá, byl určen styčný důstojník a Dohnal prý pracovníkovi ministerstva řekl, ať se na něj v případě problémů obrátí, což se nestalo. „Proto věc, že jsem snad měl bránit kontrole, nejen že nemohu v žádném případě přijmout jako relevantní, ale podávám v této věci trestní oznámení pro pomluvu.“

Dohnal: Důvody pro mé odvolání jsou zástupné, podávám žalobu (zdroj: ČT24)

Ministryně Válková však reagovala, že jde pouze o zahájení řízení a nikde není řečeno, že bude Dohnal odvolán. Ředitel Vězeňské služby prý dostal lhůtu do pondělí, aby se k zahájení řízení vyjádřil. 

Válková zdůraznila, že vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala ke kontrolám a auditům všech resortů. "Oblast vězeňství byla v minulosti předmětem mnoha různých kritik. Plnila jsem svůj úkol. Požádali jsme Vězeňskou službu o zpřístupnění materiálů minulý pátek,
přičemž poslední z dokumentů nám byl zpřístupněn náměstkem pana ředitele až teď," uvedla. Podle ní může být i průtah jednoho týdne při kontrole fatální.

Dohnal pracuje u Vězeňské služby 23 let

Petr Dohnal je šéfem Vězeňské služby od prosince 2012, jmenoval ho exministr Pavel Blažek (ODS). Ve funkci nahradil Jiřího Treglera, kterému předtím dělal náměstka. Vzhledem k tomu, že už jako náměstek zastával funkci s nejvyšší služební hodností, nemuselo ministerstvo spravedlnosti uskutečnit na post ředitele výběrové řízení. 

Dohnal pracuje ve vězeňství od počátku 90. let. Začínal jako strážný v pankrácké věznici, kde postupně prošel řadou výkonných funkcí. V létě 2007 byl jmenován nejprve náměstkem ředitele Vazební věznice Praha-Pankrác a od října 2007 do konce srpna následujícího roku toto zařízení vedl. Poté se stal prvním náměstkem generálního ředitele. Loni v říjnu se dočkal hodnosti generála, když ho u příležitosti státního svátku jmenoval prezident Miloš Zeman.   

Vězeňská služba je ozbrojený bezpečnostní sbor, který zajišťuje především výkon trestu odnětí svobody, vazby a zabezpečovací detence. Řídí ji generální ředitel, kterého jmenuje a odvolává ministr spravedlnosti.

Vydáno pod