Odvolací soud zpřísnil trest mladistvému za mačetový útok

Liberec - Krajský soud v Liberci dnes zpřísnil právní kvalifikaci i trest mladistvému, který se v létě 2011 podílel na takzvaném mačetovém útoku v Novém Boru, během kterého zranila pětice útočníků v baru tři muže. Za pokus o vraždu ho dnes soud potrestal 4,5 lety vězení, byť byl původně stíhán za těžké ublížení na zdraví a odsouzen na 3,5 roku.

Čtyři z pěti útočníků jsou už pravomocně odsouzeni za pokus o vraždu a těžké ublížení na zdraví, vyslechli si tresty od pěti let do 17,5 roku vězení. Na základě rozhodnutí vrchního soudu se ale soud v Liberci musel znovu zabývat mírou zavinění mladistvého. „Jsme vázáni právním názorem vrchního soudu, proto jsme jednání kvalifikovali jako pokus vraždy,“ uvedla soudkyně Eva Drahotová. Mladík by si měl trest odpykat ve věznici pro mladistvé.

Dnes osmnáctiletý mladík vidí trest jako nespravedlnost. „Nic takového jsem neudělal a nezasloužím si ten trest,“ řekl po rozsudku. Odvolání by ale prý nic neřešilo. „Nemělo by to smysl,“ prohlásil mladík, kvůli němž incident v srpnu 2011 vznikl.

Celý soudní kolotoč rozhýbal útok v novoborském baru, kam se útočníci přišli mstít za předchozí konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří do baru vstoupili s úmyslem zahrát si na automatech. Žena prý chtěla vidět jejich občanské průkazy a mladíci ji začali vulgárně urážet. Hosté se ženy zastali a vyvedli je, jeden host prý také jednoho z hochů udeřil.

Vyvedení mladíci se krátce poté do baru vrátili i s posilou a hosty bez varování napadli. Jednomu ze zraněných mužů museli lékaři nahradit část lebky platinovou destičkou. Soudní psycholožka už dříve uvedla, že útok nebyl plánovaný, ale byla to akce vyvolaná hněvem. Podle soudu bylo ale napadení zákeřné, vedené zezadu a s velkou intenzitou.

Vydáno pod