Gandalovič se v některých kauzách Lesů ČR auditu nebrání, prvně ale musí ubránit podnik arbitráži

Praha  - V kauzách Lesů ČR jde podle ministra zemědělství za ODS Petra Gandaloviče o výpady soukromníků vůči státnímu majetku, prý je potřeba primárně se bránit těmto útokům. Především jde o pohledávky CE Wood (kterou Gandalovič nepotvrdil) po Lesech ČR v hodnotě téměř 5 miliard. Tyto faktury jsou dle ministra lživé. Ministerstvo si nechá poradit, jak v arbitráži jednat. Teprve poté lze uvažovat o nějakých citlivých formách kontroly. Tu požaduje ČSSD i vicepremiér Jiří Čunek. O aktuálním dění ve státním podniku hovořili v Otázkách Václava Moravce ministr zemědělství Petr Gandalovič a jeho stínový protějšek Michal Hašek.

„Je to celé zčásti mediální válka, kdy ti, kteří se cítí poškozeni, urychlují nápravu věci skrz lživá tvrzení v médiích,“ brání se Gandalovič. Jde prý o útok na státní podnik, možná na konkrétní lidi, jaký tu od dob IPB nebyl. Spekuluje se i o souvislosti s blížícími se stranickými volbami v ODS a vnitrostranickými půtkami. Mediální masáž v kauze Lesů ČR vnímá i opoziční Hašek. „Jestli si ale tady někdo nepomýšlí na privatizaci státního podniku Lesy ČR,“ nadhodil Hašek. „Mám určité informace o legislativním záměru části ODS prodat Lesy ČR,“ přidal.

„Chceme audit podniku jako celku, neprovede-li jej současná vláda, ta příští si to vezme za své,“ plánuje stínový ministr zemědělství za ČSSD Michal Hašek. Výběrová řízení na těžbu v dnešní podobě, která jsou také předmětem opozičního sporu, vznikla už za vlád sociální demokracie. „V tomto případě, u Lesů ČR, jde o národní bohatství, je potřeba se řídit rčením 'padni komu padni',“ nebojí se dopadu stínu na vlastní lidi Hašek.

„Neřekl jsem, že neuskutečním audit, ukáže-li se neoprávněnost některých jednání, audit zahájím. V kauze zakázek na nákup výpočetní techniky je audit na místě,“ pokračoval ve vysvětlování mlhy kolem hospodaření Lesů ČR ministr zemědělství Petr Gandalovič. Ve spolupráci s Policií ČR se zasadím o rychlý audit, který vysleduje konkrétní personální odpovědnost," vyhlásil Gandalovič.