Zeman po zamítnutí novely jmenuje čekající profesory

Praha – Prezident Miloš Zeman jmenuje čekající kandidáty na profesory. Dekrety jim ale dá ministr školství Marcel Chládek. Po zamítnutí novely, která způsob jmenování měnila, to oznámil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman podle něj tento postup už dříve avizoval. Novelu, podle které měl vysokoškolské profesory místo prezidenta jmenovat předseda Senátu, sněmovna zamítla hned v prvním čtení. Proti hlasovalo 91 ze 149 přítomných poslanců. Prezident se chce této pravomoci vzdát po loňských sporech kolem jmenování akademika Martina C. Putny. Jenže podle poslanců, kteří vystoupili v dnešní debatě, by si měl kompetenci ponechat. Na Hradě leží 85 žádostí o jmenování profesorů.

Mezi kritiky prezidenta patřil např. předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg – podle něj by sněmovna neměla přistoupit na vydírání, když si prezident vzal vysokoškolské učitele jako rukojmí. Za zbytečnou označil novelu nezařazený Jiří Pospíšil. Upozornil na to, že prezident by se taky mohl do budoucna rozhodnout, že nebude jmenovat generály, soudce nebo předsedy soudů.

Komunista Miroslav Grebeníček zase podotkl, že přímá volba vymezení prezidentových pravomocí nezměnila a hlava státu je povinna tento stav respektovat. Kandidáti na profesory jsou podle Grebeníčka vystaveni „nepochopitelné samolibosti hlavy státu“. 

Poslanci na předloze kritizovali i to, že předseda Senátu mohl v rámci pravomoci posuzovat kvality navržených profesorů. Chládek ale zdůrazňoval, že tyto pasáže by z normy v dalším projednávání navrhoval vyjmout. Připouštěl taky širší změnu, kdy by profesory jmenoval ministr školství.  

Na jmenování teď čeká 85 kandidátů na profesory. Už včera ve sněmovně zaznělo, že za toto zdržení nemůže prezident Zeman, ale exministr školství Dalibor Štys. Návrhy prý ležely na ministerstvu asi půl roku, Štys je na Hrad poslal až ve druhé polovině ledna.

Chládek se zítra sejde s rektory, aby o situaci jednal - ve hře jsou prý čtyři varianty: profesory by jmenoval prezident, předseda Senátu, ministři školství a obrany nebo samotné vysoké školy.

Předseda Senátu Milan Štěch

„Já jsem byl od počátku názoru, že tento akt má vykonávat prezident republiky. Také jsem mu to při osobním setkání dvakrát sdělil. Rozhodnutí Poslanecké sněmovny mě v tomto směru nepřekvapuje. (…) Prezident a jeho spolupracovníci se budou muset s návrhy na jmenování vyrovnat – doufám, že budou tito profesoři jmenovani.“

Původně měli profesory jmenovat ministři školství a obrany

Miloš Zeman se chce pravomoci jmenovat profesory vzdát kvůli vlně protestů, která se zvedla, když nechtěl jmenovat profesorem Martina C. Putnu kvůli jeho vystupování na pochodu homosexuálů Prague Pride. Putnovi nakonec předal jmenovací dekret ministr školství. Ministerstvo školství proto připravilo změnu zákona - původně měl profesory veřejných a soukromých vysokých škol jmenovat ministr školství a profesory Univerzity obrany ministr obrany. Nakonec ale Rusnokova vláda schválila, že má profesory jmenovat předseda Senátu.

Proti novele však vystupují vysoké školy, nelíbí se jim, že by se měl způsob jmenování měnit jen proto, že Miloš Zeman tuto funkci vykonávat nechce. Akademikům vadí i to, že novela má být schvalována samostatně, a ne jako součást chystaného vysokoškolského zákona.

„Jsem velmi rád, že parlament zastavil novelu, která byla Rusnokovou vládou předložena velmi neférovým způsobem,“ uvedl místopředseda České konference rektorů Mikuláš Bek. O celé věci je prý nutná další diskuze, protože i uvnitř akademické obce jsou ohledně jmenování profesorů rozdílné názory. „Příští týden se sejde plénum České konference rektorů a bude také jednat Rada vysokých škol. Pak se ukáže, jaké je rozložení sil,“ dodal Bek.