Monitorovací tým k restitucím: Sobotka chce Babiše i Hermana s Jurečkou

Praha – Strany vládní koalice jednaly o zřízení výboru pro církevní restituce. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce jeho prostřednictvím sledovat, jak probíhá navracení majetku církvím a také, jak církve s náhradami naloží. V monitorovacím týmu by vedle sebe rád viděl i předsedu hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše, ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), šéfa kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) a ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Lídři ANO a lidovců by se ke složení výboru měli vyjádřit do konce týdne.

„Základním cílem je sumarizovat pro vládu informace, které se týkají naturálních restitucí, a informace, které se týkají možných soudních sporů, které mohou ještě souviset s požadavky církví na vracení majetku nad rámec toho, co bylo dohodnuto v rámci zákona o narovnání s církvemi,“ vysvětlil Sobotka poslání monitorovacího týmu. Kromě dohledu nad návratem církevního majetku chce premiér nařídit, aby část peněz, které církve dostanou, šla povinně na sociální, zdravotní, vzdělávací nebo kulturní účely.

Tomáš Holub, generální sekretář České biskupské konference:

„Budeme rádi, když to povede k tomu, aby se věci neprotahovaly, jako se protahují teď.“

Sobotkovi se nelíbí, že vše, co souvisí s navracením majetku, o který stát církve připravil po roce 1948, má pod kontrolou výhradně Státní pozemkový úřad. Dohled nad restitucemi měl mít původně jen ministr zemědělství. Úřad ale připadl KDU-ČSL, která majetkové vyrovnání s církvemi považuje za hotovou věc. Zřízení zvláštního výboru by tak mohlo být pro Sobotku další cestou, jak získat jistý dohled nad restitucemi. Premiér ale odmítl, že by šlo o možnost, jak lépe „kontrolovat“ ministra Jurečku při práci. „Restituce nespadají jen do gesce ministra zemědělství. Jsou zde například požadavky na vydávání movitých kulturních památek, které spadají do gesce ministra kultury,“ připomněl.

Lidovci považují restituce za uzavřenou věc, zatímco sociální demokraté a ANO chtějí snížit výši finančních náhrad zhruba o pětinu. Pokud by účelem monitorovacího týmu bylo pouze sdružení informací a jejich lepší tok k premiérovi, tak je to podle Jurečky v pořádku. „Pokud by mělo být účelem něco jiného, tak už je tato věc v jiné rovině. Máme tu zákon, který platí, smlouvy mezi církvemi a státem,“ uvedl ve Studiu ČT24.   

Církve mají dostat zpátky majetek, o který přišly za komunistického režimu – nemovitosti v hodnotě zhruba 75 miliard korun a během 30 let též 59 miliard finančních náhrad navýšených o inflaci.

Jurečka míří do Bezpečnostní rady státu

Premiér dnes předal předsedům koaličních partnerů také text programového prohlášení, které připravila skupina expertů všech tří koaličních stran. Ve středu večer ho má schválit kabinet. „Zítra tento text předložíme partnerům v rámci jednání tripartity,“ uvedl po jednání vlády Sobotka, který chce slyšet stanoviska zástupců zaměstnanců i zaměstnavatelů k návrhu. O důvěře vládě se pak má hlasovat 18. února.

Vláda se zabývala i složením Bezpečnostní rady státu. Nově v ní zasedne i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Souvisí to s tím, že rada často řeší problémy se záplavami. Vláda se také musí starat o to, aby na českém trhu byly bezpečné potraviny, vysvětloval po jednání kabinetu premiér. Bezpečnostní rada státu se skládá z premiéra a dalších devíti členů vlády. Jejím šéfem je Sobotka, prvním místopředsedou ministr financí Andrej Babiš (ANO).