Češi pracují v noci ostošest, zdravé to ale není

Praha - Práce v noci je v Česku běžná záležitost. Mezi jedenáctou večer a šestou ráno si vydělává zhruba každý 6. zaměstnaný Čech. Dokládají to nová data z tuzemského statistického úřadu. Noční směny lidé často přijímají i přes varování lékařů, že jsou pro jejich organismus velkou zátěží. Čísla z Evropy jsou nižší - v noci chodí do práce v průměru necelých 15 procent lidí.

V Česku se pracuje v noci víc než jinde v Evropě (zdroj: ČT24)

Pokud jde o muže a ženy, prvně zmiňovaná skupina se evropskému průměru nijak nevymyká. Za tmy pracuje přes 18 procent mužů. Naopak počet žen v Česku, které tráví noci v práci, je třetí nejvyšší v Unii. Předstihly je pouze Slovenky a Irky. Víc žen než mužů pracuje ve zpracovatelském průmyslu, zdravotnictví nebo v restauracích.

Kolik Čechů pracuje v noci 

Evropa     14,6 %          Ženy      13,3 %  

Česko       16,2 %          Muži      18,4 % 

Zdroj: ČSÚ

V řadě oblastí jsou noční směny nutností

Kromě oborů, kde je noční směna nutná - třeba ve zdravotních a sociální službách - je největší poptávka po pracujících u výrobních linek. Špatně se na noc shání třeba vedoucí směny nebo lidi, kteří by obsluhovali stroje. 

Podle lékařů je práce v noci riziková. Týká se to hlavně nemocných osob - třeba epileptiků či cukrovkářů. Ani dělníci pracující v tunelu metra ale svůj organismus neošálí. Jako u řady lidí pracujících v noci se taky u nich můžou časem objevit problémy. „I u lidí, kteří jsou v podstatě úplně zdraví, může dojít k narušení rytmu, k určité poruše zažívání nebo psychickým poruchám, pocitu únavy a celkové nepohody,“ poznamenal doktor Evžen Hrnčíř.

Noční obloha
Zdroj: ČT24

Výhody? Třeba vyšší plat 

Na druhou stranu. Kdo pracuje jen v noci, je na tom podle lékařů podstatně líp než ten, kdo směny střídá. Navíc má i vyšší výplatu. Třeba člověk, který si přes den vydělá sto korun za hodinu, dostane ze zákona o dvacet korun víc za stejnou práci v noci. Přesto se lidé do nočního provozu moc nehrnou. Potvrzují to i personalisté. „Do logistického prostředí dokážeme na denní směnu najít zaměstnance do tří, pěti dnů. Na noční směnu to trvá déle,“ konstatoval personalista Milan Novák. 

Přivydělat si na nočních směnách lidé mohli před Vánoci. Firmy, které běžně fungují jen přes den, nestíhaly vyrábět nebo rozvážet. Aby rychle nalákaly nové zaměstnance, přidávaly k pětinovému příplatku od státu dalších dvacet procent ze svého.

Reportéři ČT navštívili tři místa, kde lidé pracují v noci

Noční směna začíná v plzeňském pivovaře v šest hodin. V jedenáct večer začínají vařit další várku. „Čeká nás pořád stejný proces výroby mladiny. Musí se připravit slad, pak to rozšrotovat, poté se vaří,“ popsal práci velínář Jaroslav Šlehober. Krize podle něj přichází kolem jedné hodiny. „Po naší svačině - to se člověk ohřeje, rozsedí a pak by šel nejraději spát,“ řekl velínář.

To řezník v tišnovském masokombinátu má v jedenáct večer za sebou 700 kilogramů naporcovaného masa a před sebou ještě pět hodin noční směny. František Matoušek chodí na noční už čtrnáct let. Ranní návraty domů mu nevadí. „Přijdu kolem páté hodiny ráno, děcka za chvíli vstávají do školy, tak se s nimi pozdravím, posnídám a jdu spát. Vstávám až v jednu nebo ve dvě,“ uvedl řezník.

Tunelářům z dopravního podniku v jedenáct začíná směna. Jan Janiuk už devětadvacet let chodí pouze na noční. Po jisté době se začal vracet do prázdného bytu. „Moc velké výhody to nemá. Stálo mě to manželství. Manželce se to moc nelíbilo, že nejsem v noci doma,“ konstatoval tunelář z Dopravního podniku hlavního města Prahy.