Vláda schválila záruky pro olympiádu v Praze

Praha - Vláda přes výhrady menších koaličních stran dnes udělila právní záruky pro pořádání olympijských her, které chce v roce 2016 hostit Praha. Ministři v usnesení zdůraznili, že nejde o finanční garance.

Projednávání garancí bylo velmi bouřlivé a prošlo jen těsně, někteří ministři se hlasování zdrželi. Podle premiéra Mirka Topolánka bylo hlasování průřezové jednotlivými stranami, Topolánek ale nechtěl uvést, kdo jak hlasoval.

Podepsáním garancí se vláda zavázala respektovat Olympijskou chartu a slíbila volný vstup a pohyb akreditovaným účastníkům her. Vláda dokumentem také přislíbila, že budou přijata všechna nezbytná opatření k tomu, aby Praha a Český olympijský výbor beze zbytku splnily své povinnosti. Právní záruky budou součástí uchazečského dotazníku, který představitelé pražské kandidatury v neděli povezou do sídla Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne.

Premiér i ministři zdůraznili, že se vláda nijak nezavázala v budoucnosti poskytnout i finanční záruky, na druhou stranu to ale neznamená, že by je nikdy neposkytla. Otázka financí by se projednávala nejdřív příští rok. V tomto případě by musela začít skutečná diskuse mezi Prahou a vládou; premiér by si přál, aby město předložilo statistické výpočty finančních nákladů celého projektu.

Myšlenka pořádat v Praze OH má své odpůrce. Hlavně podle starostů by olympiáda poškodila regiony tím, že odčerpá peníze do hlavního města. Primátor Prahy a místopředseda ODS Pavel Bém naopak tvrdí, že olympijské hry přinesou zisk celé zemi včetně menších měst.