Ministerstva projdou audity, jak káže koaliční smlouva

Praha - Ministři nové vlády připravují audity svých resortů. Jak jim ukládá koaliční smlouva, hledají problémy a úspory. Třeba ministr vnitra Milan Chovanec České televizi řekl, že se zaměří mimo jiné na Českou poštu, čerstvě obviněnou kvůli manipulacím se stavebními zakázkami. Prověrky už se mezitím rozjely třeba na ministerstvu školství. Tam jde hlavně o státní maturity.

ŠKOLSTVÍ

Státní maturita letos už počtvrté. Podle nového šéfa školství vyjde ročně na 250 až 350 milionů. A tak se stala prvním cílem jeho auditu. „Prověřujeme i minulost, protože bychom chtěli vědět, jak je možné, že někdo takové smlouvy podepsal,“ doplnil ministr školství Marcel Chládek.

VNITRO

Do měsíce spustí audit i na vnitru. Týkat se bude České pošty, a to hlavně kvůli nedávnému zásahu policie. V kauze údajných manipulací se stavebními zakázkami byl obviněn celý podnik včetně některých bývalých zaměstnanců. „Budu mluvit s ředitelem pošty v průběhu příštího týdne, abych se detailně informoval o tom vyšetřování,“ potvrdil Chovanec.

Začne se ale až s novým šéfem interního auditu. Toho nynějšího, Petra Plaňanského, ministr odvolal - je totiž obviněn, že kryl podřízeného, který si ze služebního sejfu údajně bral statisíce korun. „S tímto novým týmem bych chtěl zauditovat veškeré operace, které tam probíhaly,“ doplnil ministr.

DOPRAVA

Ministr dopravy prověří nedávno zadané zakázky. „Nechal jsem nařídit kontrolu všech vypsaných výběrových řízení,“ vysvětlil ministr dopravy Antonín Prachař.

MPO

Ministr průmyslu a obchodu začne u ostravských ropných lagun. Stále totiž ohrožují zdraví obyvatel. Zaznamenány byly stížnosti alergiků, kteří měli problémy s dýcháním či pálením očí. „Bylo podáno několik trestních oznámení, což je důvod minimálně k tomu, abych se tomu věnoval,“ podotkl k problematice ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Kontroly prověří počínaní Rusnokových i Nečasových ministrů a jejich lidí. Kolik budou stát, zatím členové nynější vlády neodhadli.

Koaliční smlouva na straně sedm říká, že auditem projdou všechny resorty. A tak v nejbližší době začnou třeba na ministerstvu práce prověřovat výplatu sociálních dávek a šéf zdravotnictví se zase zaměří na podřízené nemocnice, včetně pražské Homolky.