Zeman trvá na pozvání pro Janukovyče: Navrhnu mu předčasné volby

Praha - Miloš Zeman trvá na platnosti svého pozvání prezidenta Viktora Janukovyče do Prahy. Na osobním setkání mu chce sdělit, že jedinou cestou z ukrajinské krize jsou podle něj předčasné volby. Zeman kvůli pozvánce čelí kritice, někteří opoziční poslanci dokonce volají po zrušení návštěvy. EU se bude ukrajinskou krizí zabývat příští pondělí, prozatím někteří europoslanci navrhují sankce pro činovníky Janukovyčova režimu.

Zeman trvá na pozvání Janukovyče do Prahy (zdroj: ČT24)

Podle občanských demokratů česká hlava státu přivítáním svého protějšku na Hradě vyjadřuje Janukovyčovi podporu v jeho sporu s ukrajinskou opozicí, která už více než dva měsíce požaduje prezidentovo odstoupení. „Oficiální pozvání prezidenta republiky má význam, a to v tom, na kterou stranu se osoba kloní,“ tvrdí poslankyně ODS Jana Černochová.

Proti dubnové návštěvě Viktora Janukovyče v hlavním městě se tento týden postavilo i vedení pražského magistrátu. „Za současných okolností nevidím jediný důvod, proč by se město Praha mělo podílet na státní návštěvě prezidenta Janukovyče. Je pro mě absurdní, že by měl přistát právě na Letišti Václava Havla,“ prohlásil primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Praha ukrajinského prezidenta například nepozve na Staroměstskou radnici, což je při návštěvě zahraničních prezidentů zvykem.

Musíme mluvit s oběmi stranami

Prezident Zeman ovšem své pozvání hájí a oficiální návštěvu nehodlá rušit. „Je potřeba jednat s oběma stranami tohoto konfliktu a jednou ze stran je bezpochyby i prezident Janukovyč,“ zdůraznil Zeman v exkluzivním rozhovoru pro ČT. Během návštěvy chce ukrajinskému prezidentovi sdělit svůj osobní názor, že jedním z řešení současné krize by bylo vyhlášení předčasných prezidentských voleb. Právě to je jeden z požadavků opozičních vůdců.

Veřejně však toto doporučení český prezident vyjadřovat nechce, považoval by to za vměšování do vnitřních záležitostí Ukrajiny. „Když toto vměšování vyjadřujete necitlivým způsobem, například na tiskové konferenci bez přítomnosti protistrany, tak tím věci spíše poškodíte, než jí pomůžete,“ poznamenal.

Lubomír Zaorálek, ministr zahraničí:

„Jde o to, co Viktor Janukovič udělá dál. Pokud by sáhl k použití násilí a pokud by nebyl ochotný hledat ústavní cestu, pak je načase říct, že pro nás není partnerem.“

Nový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) naopak do Prahy pozval zástupce ukrajinské opozice, sám Zeman se ale ani tomuto setkání nebrání. „Velmi rád se setkám s těmi opozičními politiky, kteří nepropagují násilné akce. Všímám si totiž, že vedle demokratické opozice tam je také, jemně řečeno, méně demokratická opozice. Ta se právě zaměřuje na násilné akce,“ zdůraznil Zeman.

Podle TOP 09 ale postup Hradu a Černínského paláce ukazuje, že hned od začátku je zahraniční politika nejednotná. „Tato vláda deklarovala snahu, že bude daleko lépe koordinovat zahraniční aktivity,“ prohlásil člen sněmovního výboru pro evropské záležitosti Marek Ženíšek. Předseda vlády Bohuslav Sobotka ovšem upozorňuje, že ukrajinského prezidenta nejde přehlížet: „Pan Janukovyč vzešel z voleb. Není diktátor. Má mandát od voličů i jasné volební období.“

EU zvažuje, jak ukrajinské opozici pomoct

Evropská unie je proti Janukovyčovu režimu poněkud ostřejší než vrcholní ústavní činitelé Česka. „Doposud se udělalo jen málo. Poklidní demonstranti, často se zraněními, jsou dál zatýkáni, a to někdy i přímo v nemocnicích,“ kritizoval postup ukrajinských úřadů český eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle. Zároveň EU spolu s USA přemýšlí nad plánem finanční pomoci, který by podpořil případnou novou opoziční vládu.

Na začátku příštího týdne se ukrajinskou krizí budou zabývat ministři zahraničí členských zemí, už nyní ale řada europoslanců volá po zavedení cílených sankcí proti Janukovyčovi a jeho lidem. „Zákaz cestování do Evropy, omezení víz a hlavně zmrazení jejich majetku. Zvlášť to poslední je naprosto nejdůležitější,“ požaduje Belgičan Guy Verhofstadt, který zároveň kandiduje na post šéfa Evropské komise.

Vydáno pod