Jourové soudní spor o ušlou mzdu se odkládá na březen

Praha - Nová ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová se odškodnění v osm let starém korupčním případu, ze kterého vyšla očištěna, prozatím nedočká. Soud dnes projednávání jejího sporu s ministerstvem spravedlnosti odložil na březen. Jourová u soudu už pět let vymáhá 3,5 milionu jako odškodné za zmařenou práci.

Jourové soud již dříve náhradu náhradu za ušlý zisk a soudní výdaje uznal, městský soud ale nepravomocné rozhodnutí zrušil. Soudkyně Lucie Šternová dnes projednání odročila na polovinu března, kdy by se měla dostavit svědkyně. Další důkazy jsou již podle soudkyně dokončené. Podle advokáta Jourové Václava Vlka lze očekávat v březnu rozhodnutí.

K soudu dnes Jourová přišla se smíšenými pocity. Sama nyní vede ministerstvo, v jehož službách zažila těžkou životní lekci. A navíc žaluje resort spravedlnosti, který vede její kolegyně z hnutí ANO Helena Válková.

Nyní už bojuje pouze s právními dozvuky, vstup jedné ze tří vládních žen do staronového působistě se ale prý nemohl obejít bez těžkých vzpomínek. „První dojem, když jsem tam vcházela při uvedení do funkce, byl velmi zvláštní, protože jsem tu budovu měla spojenou s něčím nedobrým, co se mi stalo,“ tvrdí. Vleklý případ se totiž pro Jourovou stal málem doslova osudový. 

Poprvé vstoupila přes práh ministerstva pro místní rozvoj před více než 10 lety, v roce 2003, kdy měla na starosti správu eurodotací. Záhy se ale slibně rozjetá kariéra obrátila naruby. V roce 2006 po návratu ze služební cesty byla náhle zatčena. Policie si pro ni přišla přímo na letište a obvinila úřednici z toho, že přijala dvoumilionový úplatek. Strávila více než měsíc ve vazební věznici v Ruzyni a případ citlivě zasáhl i její osobní a rodinný život.

Stíhání se týkalo údajného úplatku od tehdejšího starosty Budišova Ladislava Péti. Podle obžaloby měla přijmout dva miliony korun za to, že prosadí přiznání dotace z evropských fondů na opravu budišovského zámku.

Stíhání v létě 2008 skončilo konstatováním, že se skutek nestal. Potud se z pohledu Jourové vyvíjelo vše bez komplikací, až do okamžiku, než Městský soud verdikt částečně zrušil. Nemajetkovou újmu označil za promlčenou a rozhodnutí o majetkové újmě považoval za nepřezkoumatelné. Kauza se proto vrátila k obvodnímu soudu, zároveň se Jourová obrátila s dovoláním na Nejvyšší soud. Případ se proto tehdy rozdělil na dvě větve.

V jedné Jourová žádala 5 milionů korun za nezákonné omezení svobody v trestním stíhání, psychické problémy a zásah do rodinného života. Mimojiné nesouhlasila se způsobem, jakým soudy uvažovaly o promlčitelnosti nároku. Ústavní soud ale loni v srpnu tuto stížnost zamítl, k porušení jejích základních práv nedošlo.

Zaplacení dalších 3,5 milionu korun Jourová stále požaduje jako náhradu ušlé mzdy. Tuto částku už jí soud jednou přiznal, zatím ale nepravomocně. Ani po víc než pěti letech ji tak ministerstvo spravedlnosti nijak neodškodnilo. Že jsou průtahy v těchto případech problém, přitom vnímá i nová šéfka resortu spravedlnosti. „Určitě to změníme a to je na tom listu priorit napsáno, ale ne kvůli paní Jourové, kvůli všem těm, kteří čekají podobně dlouho jako ona,“ zmiňuje Válková.

Advokáti dokonce Jourové doporučovali, aby svůj případ pohnala i k Evropskému soudu pro lidská práva do Štrasburku. Od takového postupu ji prý odradil právě návrat na ministerstvo. Jako členka české vlády se se svou zemí v zahraničí soudit nechce.

Ministryně žaluje ministerstvo (zdroj: ČT24)