Petici za dorovnání platů o 10 procent podepsal každý třetí policista

Praha – Na 18 tisíc příslušníků bezpečnostních složek podepsalo petici za slibované rozmrazení platů. Usilují o desetiprocentní navýšení tarifních částek do původní podoby, které jim slíbila vláda Petra Nečase. Sběr podpisů začal v prosinci a trval do konce ledna. Zástupci složek se chtějí brzy setkat s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a petici mu osobně předat.

Kromě policistů se připojili i hasiči a zaměstnanci vězeňské služby a celní správy. Nejvíc podpisů přidali na petici právě policisté. „Každý třetí policista, každý třetí hasič a prakticky každý pátý příslušník vězeňské služby,“ přiblížil předseda výkonného výboru pro bezpečnostní složky Policie ČR Miloš Plechatý.

Podle Plechatého se policisté a další obávají, že ke slibovanému navýšení o 10 procent nedojde. V závěru roku bývalý ministr Martin Pecina přislíbil bezpečnostním složkám navýšení pouze o dvě procenta, s čímž nejsou spokojeni. „Ono vlastně nejde o navýšení, my chceme jenom vrátit to, co nám bylo odebráno od té původní podoby,“ dodal šéf výboru.

V Česku bylo v loňském roce tabulkově plánováno necelých 39 tisíc policistů, několik set jich ale chybělo. Za posledních osm let klesly jejich stavy o osm tisíc, přičemž nejrazantnější propouštění postihlo policii za vlády Petra Nečase (ODS). Nynější ministr vnitra v demisi Martin Pecina však avizoval, že by se jejich počet měl v budoucnu zvýšit.

Bezpečnostní složky přišly od roku 2011 o 10 procent ze základního tarifu. Tehdejší ministr vnitra Radek John to vysvětloval nutností razantních škrtů. Třeba hasič s desetiletou praxí tehdy přišel v průměru o tři až čtyři tisíce korun.

Vydáno pod