Za dvě politické funkce jeden plat, souhlasí Sobotka

Brno - Poslanec z ČSSD Jiří Petrů ostře vystoupil proti kumulaci politických funkcí. Podle něj nelze pořádně vykonávat dvě práce a být například poslancem a starostou. Hodlá oslovit vedení strany s návrhem zákona, který by za uvolněné funkce poskytoval jen jeden, nikoli více platů. Premiér Bohuslav Sobotka považuje jeho návrh za jedno z možných řešení. Obecně by ale vykonávání dvou politických funkcí nezakazoval. Do podobné situce se přitom nyní dostali někteří hejtmani z řad ČSSD, kteří byli zároveň zvoleni poslanci. Týká se to ale i jeho dalších stranických kolegů.

Jiřímu Petrů se nelíbí, že politici vykonávají více funkcí, za které dostávají platy. „Navrhnu, aby vešel v platnost zákon, aby za uvolněné funkce byla pouze jedna mzda. Nevím, proč by měli lidé mít několik platů. Kdyby byl nárok pouze na jednu mzdu, určitě by někteří tolik funkcí neměli a pořádně by vykonávali pouze jednu,“ řekl Petrů.

Jiří Petrů k souběhu funkcí:

„Pokud někdo tvrdí, že se dají vykonávat dvě a více funkcí, je to alibismus. Nedá se to zvládnout a takový člověk některou z těch prací fláká.“

Petrů sám byl v minulosti několik měsíců starostou a poslancem. „Dokončoval jsem období jako starosta Valtic a před komunálními volbami jsem se stal poslancem. Za dobu čtyř měsíců jsem poznal, že se to nedá skloubit. Slučovat funkce nelze, protože se potom práce šidí,“ zdůraznil.

Bohuslav Sobotka k souběhu funkcí:

„Hejtmani nestíhají, to znamená, nejsou schopni se účastnit jednání Poslanecké sněmovny, mají velmi špatnou docházku, účast na hlasování.“

Sobotka je pro to, aby za dvě placené funkce byl jeden plat

Sobotka si myslí, že to je jedna z možných cest. Očekává, že se o tom bude v sociální demokracii debatovat, třebaže to není úplně nová myšlenka. „Nedomnívám se, že bychom měli souběh funkcí zakazovat vysloveně ze zákona. Ale pravděpodobně tam, kde veřejná funkce je doprovázená také tím, že představitel pobírá veřejné prostředky, například ve formě platu, tak by vždy, podle mého názoru, měl pobírat pouze jeden plat za veřejnou funkci,“ uvedl Sobotka.

Michal Hašek a Bohuslav Sobotka
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Souběh funkcí řeší i Hašek, zatím si nevybral

Někteří jeho spolustraníci ale více pozic zastávají. Týká se to i několika hejtmanů za ČSSD, kteří se po loňských říjnových volbách stali poslanci. Strana si však vymezila, že nemohou zastávat obě funkce, a proto se v půlroční lhůtě musejí rozhodnout, kterou si ponechají.

Michal Hašek k souběhu funkcí:

„Nyní otevírat údajný problém kumulace funkcí považuji za objevení Ameriky, navíc v době, kdy se sněmovna nesejde zhruba šest týdnů. Musím se ptát po pravém důvodu této hysterie.“

Jedním z dotčených je jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek. Kterou z funkcí si ponechá, se teprve rozhodne. „Našeho hejtmana si vážím a věřím, že se zachová jako chlap a provede, co slíbil. Očekávám, že své slovo dodrží,“ řekl Petrů.

Parolek: Lze zvládat obě funkce poctivě

S jeho názorem nesouhlasí jihomoravský radní pro životní prostředí a místostarosta Břeclavi Jaroslav Parolek. „Dá se to zvládat. Záleží na tom, jak kvalitní lidi kolem sebe máte. Pokud si je člověk dobře vychová, problémy řeší rychle a nezdržuje se zbytečnostmi, potom s tím není žádný problém,“ řekl Parolek, který je ještě předsedou představenstva Vodovodů a kanalizací Břeclav. Společnost mu však žádné peníze nedává. Za funkci radního a místostarosty plat dostává. „Ve Vodovodech a kanalizacích působím jako kontrolní orgán, protože společnost vlastní z 95 procent obce. Věnuji se tomu několik hodin za měsíc a jinak komunikuji s ředitelem,“ řekl Parolek.

„Myslím, že socialismus už skončil. A pokud někdo odvede kvalitní práci, má za to být ohodnocen,“ řekl Parolek k návrhu, že by politik měl dostávat jen jeden plat. „Co se mě týče, za ten rok, kdy jsem radním i místostarostou, jsem neslyšel žádnou kritiku, že bych něco nestíhal nebo něco nefungovalo,“ dodal.