„Kalouskův“ šéf Finančního analytického útvaru Milan Cícer končí

Praha – Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v polední debatě ČT potvrdil, že dosavadní šéf vlivného Finančního analytického útvaru Milan Cícer ve své funkci skončí. Blízký spolupracovník bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) podle Babiše z úřadu odchází na vlastní žádost. Šéf hnutí ANO už na jeho místo vybral nového kandidáta, bývalého detektiva protikorupční policie Libora Kazdu. Ten zatím nechce žádné informace komentovat.

Podle Babišových slov Milan Cícer (41) požádal o přeložení z rodinných důvodů. Nově by měl působit na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, kam nastoupí 10. února. V čele ministerských finančních specialistů stál od roku 2009.

Jeho následovník Libor Kazda je bývalým vedoucím plzeňské expozitury protikorupční policie. „Je to člověk, který se vyzná v boji proti finanční kriminalitě,“ míní Babiš. Nový ředitel podle Cícera přebere úřad, který je v chodu a dobře funguje. Minimálně na úrovni daňových úniků nicméně stále vidí prostor pro zlepšení – ať už z hlediska FAÚ, policie, daňové nebo celní správy. S ministrem Babišem se dohodli na konzultacích a spolupráci.

Libor Kazda se podle tisku v minulosti účastnil vyšetřování několika známých případů hospodářské trestné činnosti, jako byla soudně dosud neuzavřená kauza údajného podílu miliardáře Pavla Tykače na vytunelování CS fondů nebo stíhání bývalého šéfa Škody Plzeň Lubomíra Soudka. Podle serveru Lidovky.cz byl Kazda, jenž v současnosti působí v civilu, také členem mezinárodního týmu, který se zabýval podvody s emisními povolenkami v EU.

FAÚ je mocný útvar, může se podívat kamkoliv

Finanční analytický útvar vznikl v roce 1996 a má na starosti boj proti praní špinavých peněz. Pracuje v něm několik desítek specialistů. Disponuje širokými pravomocemi, ze zákona mu všechny finanční instituce musí hlásit podezřelé převody peněz a transakce. Spolupracuje s policií, tajnými službami i finančními úřady.

Hlubší analýzu o činnosti Finančního analytického útvaru si můžete přečíst ZDE.

Rozsah pravomocí v minulosti živil spekulace o tom, že útvar může sloužit jako zbraň v politickém boji. O Milanu Cícerovi se hovořilo jako o „pravé ruce“ exministra Kalouska. Bývalý šéf rozvědky a člen správní rady Nadačního fondu proti korupci Karel Randák o něm dokonce prohlásil, že „sloužil pro ničení politických nepřátel Miroslava Kalouska“.

Toto podezření dnes Cícer znovu odmítl. Útvar podle něj nefunguje na politickou objednávku. „Myslím, že to ani nelze, protože zákon je nastaven dost striktně,“ soudí Cícer. S fungováním analytického odboru neměl problém ani předchozí ministr financí Jan Fischer. „Aktivita FAÚ byla produktivní, profesionální, nestranná,“ poznamenal Fischer.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)