Šéf sněmovny Hamáček navrhl zachránce dětí Wintona na Nobelovku

Praha - Zachránce židovských dětí Nicholas Winton byl opět navržen na Nobelovu cenu za mír. Nominaci po nenaplněném úsilí své předchůdkyně Miroslavy Němcové (ODS) poslal nynější předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Hamáček v nominačním dopise připomíná hrdinský čin Wintona, kterému se podařilo před vypuknutím druhé světové války odvézt z nacisty okupovaného Československa stovky židovských dětí. Zmiňuje se také o tom, že Wintonovi letos bude 105 let.

V závěru minulého roku Rusnokova vláda uložila ministerstvu školství, aby Wintonovu nominaci na cenu, která se každoročně předává v Oslu, připravilo. Kvůli skončení funkčního období šéfa resortu v demisi Dalibora Štyse k formálnímu podání žádosti ovšem dosud nedošlo.

Na podporu kandidatury v minulosti také vznikla petice, kterou zorganizovali studenti ze soukromého gymnázia Open Gate. Do konce letošního ledna se pod ni podepsalo přes 240 tisíc lidí a studenti plánují další petiční akce i letos. (Zájemci o podpis petice najdou bližší informace na webových stránkách iniciativy či na Facebooku)

Winton zorganizoval vlaky, které v roce 1939 dopravily z tehdejšího Československa do Velké Británie 669 židovských dětí. Záchraně dalších zabránila druhá světová válka. Po skončení války se Winton živil jako makléř a o svém odvážném činu nikomu neřekl, ani nejbližší příbuzní neměli tušení o válečné kapitole jeho života.

Teprve v roce 1988 materiály dokumentující tuto událost objevila jeho manželka a příběh Wintonových dětí se do povědomí veřejnosti dostal díky dojemnému setkání Nicolase Wintona se zachráněnými ve studiu BBC.

Sir Nicholas Winton
Zdroj: ČT24

Za své činy byl Winton několikrát vyznamenán a povýšen do rytířského stavu. Václav Havel mu v roce 1998 udělil vysoké české státní vyznamenání - Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Šíření Wintonova odkazu pomáhá projekt Nickyho rodina. Navazuje na oceňovaný stejnojmenný dokumentární film Mateje Mináče.