Kauza Rath: Skončilo přehrávání odposlechů, přichází čtení e-mailů

Praha – U Krajského soudu v Praze skončilo přehrávání odposlechů telefonních hovorů v kauze exposlance Davida Ratha. Stovky záznamů zabraly zhruba dva týdny hlavního líčení. Nahrávky obsahovaly převážně domlouvání schůzek a podle obžaloby také kódovanou řeč týkající se údajně ovlivněných zakázek. Nyní by měly přijít na řadu listinné důkazy a čtení e-mailů. Projednání je zatím nařízené nejméně do května.

Poslední záznamy telefonů byly z poloviny května 2012, kdy policie v kauze zatýkala. Sledovaní lidé se v nich například shánějí po tehdejším hejtmanovi Středočeského kraje Rathovi, což se jim nedaří, protože byl již zadržený.

Soudce Robert Pacovský projednává kauzu od loňského srpna. Před telefonními hovory přehrál také odposlechy z místností. Právě odposlechy označuje obžaloba za jeden z hlavních důkazů. Podle dozorujícího žalobce Petra Jiráta je komunikace hlavních aktérů kauzy dokreslením toho, jak se údajně manipulovalo s tendry. Advokáti obžalovaných ale často namítají, že přehrávané záznamy podle nich nesouvisí s případem.

Žalobce v kauze viní 11 lidí z ovlivňování veřejných zakázek ve stavebnictví a zdravotnictví, které zčásti financovala Evropská unie. Tendry byly údajně domluvené pro předem vybrané firmy, což prý provázela korupce. Rathovi hrozí nejvyšší trest - až 12 let vězení. Mezi dalšími obžalovanými jsou například šéfové a manažeři firem.