Soud osvobodil porodní asistentku Königsmarkovou

Praha - Obvodní soud pro Prahu 3 nakonec zprostil obžaloby prezidentku Unie porodních asistentek Ivanu Königsmarkovou. Původně přitom Königsmarková za údajné chyby při vedení domácího porodu, který se zkomplikoval a dítě později zemřelo, dostala dvouletý podmíněný trest a zákaz činnosti na pět let. Současně měla zdravotní pojišťovně zaplatit 2,7 milionu korun. Když se ale objevily pochybnosti o její vině, Ústavní soud verdikt loni v srpnu zrušil a nařídil opětovné projednání medializované kauzy.

„Já se na to dívám pořád stejně. Byl to nespravedlivý soud, ničeho jsem se nedopustila, nic jsem nezanedbala,“ prohlásila po vyhlášení verdiktu Königsmarková. Ovšem dnešní rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupkyně si ještě ponechala lhůtu na odvolání. 

Zrušený verdikt z července 2009 uváděl, že Königsmarková v Praze 3 neoprávněně vedla komplikovaný domácí porod. Dostatečně se prý neinformovala o předchozích porodech rodičky, sama pak podle obžaloby přehlížela problémy, které žena měla, a neposlala ji do nemocnice. Dítě se začalo dusit. Königsmarková údajně neprovedla řádnou resuscitaci a novorozenec následně zemřel. Königsmarková při procesu opakovaně uvedla, že podle svého úsudku nechybovala.

Následně Ústavní soud prohlásil, že justice kauzu Königsmarkové sice řešila podrobně, ale přesto se nevypořádala s veškerými specifiky případu. Obvodní soud měl ke znaleckému posudku, který obhajoba označila za zaujatý a nejednoznačný, buď obstarat další důkazy, a rozptýlit tak pochybnosti, nebo rozhodnout ve prospěch asistentky.