Expremiéra Nečase zaměstnává miliardář Sehnal

Praha - Expremiér a bývalý předseda ODS Petr Nečas má nové zaměstnání. O své zkušenosti z vrcholné politické funkce se dělí s developerem a majitelem finanční skupiny SPGroup Pavlem Sehnalem. Informaci přineslo dnešní vydání Lidových novin. Vedle této práce Nečas také působí jako pedagog na vysoké škole CEVRO Institut. Nové angažmá má i odcházející ministr vnitra Martin Pecina, který začne působit ve vedení strojírenské skupiny Alta.

Miliardář Sehnal spolupráci s bývalým předsedou vlády potvrdil. „Radí mi třeba i v případě, že se něco píše v novinách, a já se ho zeptám, zda to je tak doopravdy, nebo ne, protože on má přehled,“ sdělil Lidovým novinám finančník s tím, že Nečasovy služby využívá už delší dobu. „Není to otázka posledních pár dní,“ dodal.

Podle Sehnala, mezi jehož nejvýraznější projekt patří akquapark v Čestlicích nedaleko Prahy, není pro Nečase práce pro SPGroup hlavním předmětem obživy. „Nebudu říkat, jak ho platím,“ konstatoval. Sám expremiér odmítl LN sdělit bližší podrobnosti. „Nejsem veřejný činitel, jsem soukromá osoba a do mých příjmů vám nic není,“ odpověděl na otázky deníku.

SPGroup má v portfoliu majetek v hodnotě několika miliard korun. V polovině 90. let zakládala Českou podnikatelskou pojišťovnu (ČPP). Nyní finanční skupina podniká v oblastech obchodování a správy cenných papírů, správy průmyslových podniků, realitní a developerské činnosti a pojišťovnictví. Součástí skupiny je například Slavia pojišťovna, od roku 2010 také ovládá letňanské výstaviště.

Manželé Nečasovi
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Petr Nečas rezignoval na funkci předsedy vlády i ODS loni v červnu v souvislosti s aférou blízké spolupracovnice a partnerky Jany Nečasové (dříve Nagyové). Poradenská činnost pro SPGroup je podle LN jeho první významnější angažmá po jeho politickém pádu.

Pecina se vrací do strojírenství

Nové zaměstnání si už našel také ministr vnitra v demisi Martin Pecina. Podle LN po odchodu z vlády Jiřího Rusnoka nastoupí jako obchodní ředitel do brněnské strojírenské skupiny Alta. Ta se zaměřuje na zakázky ve východncíh zemích, především v Rusku, Indii či Číně. Její tržby činily v roce 2012 10,8 miliardy korun. 

Martin Pecina
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

„Rád bych se věnoval investičním aktivitám společnosti ve východních zemích,“ řekl deníku Pecina. Ve vedení Alty již figuruje Pecinův bratr Radek. Zhruba za měsíc také Pecina začne působit v Ostravě jako honorární konzul Turecka. Nastoupí zhruba za měsíc, píše deník. „Budu poskytovat podporu tureckým firmám, které budou v Česku podnikat,“ řekl. Dříve pracoval Pecina jako generální ředitel v jiném strojírenském gigantu, skupině Vítkovice Machinery Group.