Straníci vyloučili ostravského primátora Kajnara z ČSSD

Ostrava – Sociální demokraté z místní organizace Ostrava-Poruba zrušili členství ve straně ostravskému primátorovi Petru Kajnarovi. Ten se loni jako šéf krajské ČSSD vůbec nedostal na kandidátní listinu před volbami do sněmovny a kandidátku pak dvakrát napadl u soudu. Pro zrušení členství se vyslovilo 101 ze 120 přítomných členů, musí ho však ještě projednat okresní výkonný výbor strany.

Okresní výkonný výbor musí do 60 dnů rozhodnutí místní organizace potvrdit. Ani tento verdikt ale nemusí být konečný, vyloučený primátor se může ještě odvolat k okresní konferenci. Pokud potvrdí vyloučení i ta, je možné se už jen obrátit na soud.

Podle předsedy porubské organizace Lumíra Palyzy členové porubské organizace před zrušením členství diskutovali především o podaných žalobách. „Členská schůze se domnívá, že šlo o poškození ČSSD a rozhodla tímto výsledkem,“ řekl Palyza. Podle něj dnešní rozhodnutí nemá vliv na Kajnarovu funkci primátora. „Zrušili jsme členství, zastupitelský mandát jako takový získal na kandidátce ČSSD a my to v tuto chvíli neřešíme,“ dodal Palyza.  

Petr Kajnar:

„V okamžiku, kdy ukážu na to, že strana nefunguje dobře a oni mě vyloučí, tak si myslím, že ta strana nemá sebereflexi,“ konstatoval Kajnar. Případné odvolání proti dnešnímu rozhodnutí teprve bude zvažovat.

Podle předsedy ostravské ČSSD Adama Rykaly loni nedostal Kajnar požadovaný počet hlasů, a proto nebyl na kandidátní listinu před předčasnými volbami zařazen. Primátor pak ještě před volbami prostřednictvím předběžných opatření u pražského soudu dvakrát neúspěšně napadl kandidátní listinu sociálních demokratů v Moravskoslezském kraji. Tvrdil, že nebyla sestavena demokraticky - u soudu však neuspěl. Ostravští sociální demokraté ho proto po volbách vyzvali, aby se vzdal členství ve straně, což primátor odmítal.

Radek Wiglasz o vyloučení Petra Kajnara (zdroj: ČT24)

Do čela kandidátky v komunálních volbách se Kajnar dostal poprvé v roce 2006 - následně se stal primátorem Ostravy. Své místo lídra obhájil i při volbách o čtyři roky později. V těchto volbách slavili sociální demokraté první vítězství v Ostravě od roku 1990.

Kajnar byl až do loňského listopadu rovněž předsedou moravskoslezské ČSSD, pak ho ve funkci vystřídal hejtman a místopředseda ostravské organizace Miroslav Novák. Ten označil dnešní výsledek za „všeříkající“. „Seděl jsem s Petrem Kajnarem a rozmlouval jsem o té situaci. Považuji za nešťastnou tu eskalaci napětí od chvíle, kdy podal žalobu. Osobně podání žaloby považuji za věc, která je velmi hraniční, která je nesprávná,“ míní Novák.