Česko zasáhnou silné mrazy. V noci na zítřek bude až -17 °C

Praha - Českou republiku zasáhnou v následujících dnech silné mrazy. V noci na zítřek by měly teploty na severovýchodě klesnout až k minus sedmnácti stupňům. Pro celé území republiky proto platí varování před náledím a silným mrazem. Oteplit se má příští týden, přes den může být i několik stupňů nad nulou.

Dnes se budou teploty pohybovat kolem minus čtyř stupňů Celsia. Nejmrazivější počasí bude na severovýchodě republiky, kde teploty klesnou až na minus devět stupňů. Na východě a severovýchodě bude navíc foukat čerstvý vítr s nárazy kolem 15 m/s, který pocitovou teplotu ještě výrazně sníží.

V neděli bude počasí ještě mrazivější. V průběhu noci na zítřek totiž bude ubývat oblačnost. Silně mrznout má na většině území Česka. Od dnešních 22:00 platí výstraha ČHMÚ pro kraje Moravskoslezský, Olomoucký, Zlínský, Královéhradecký, Pardubický, Liberecký a Vysočinu, východní polovinu Jihomoravského a Středočeského kraje a Děčínsko na severu Čech.

Pobyt venku by měli omezit staří a nemocní lidé a malé děti. Města po celé republice se chystají na pomoc bezdomovcům. Mrazy by měly polevit do nedělních 10:00. Denní maximální teploty by se o víkendu měly pohybovat od minus dvou stupňů Celsia na západě Čech po minus devět na severovýchodě Moravy.

Kolem nuly bude do poloviny února, pak se má oteplit

V příštích dvou týdnech očekávají meteorologové teploty přes den od minus dvou do plus tří až čtyř stupňů Celsia, v noci pravděpodobně tři až šest stupňů pod nulou. „K oteplení dojde až ve druhé polovině února,“ odhaduje ČHMÚ. Nejvyšší denní teploty v tomto období mohou vystoupat až k deseti stupňům, pravděpodobně se ale budou držet pod čtyřmi stupni. Až do 10. února čekají meteorologové i více srážek.