Trio Tluchoř, Šnajdr, Fuksa chce za stíhání 12 milionů odškodné

Praha – Částka, o kterou v rámci odškodnění žádají tři bývalí poslanci ODS Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa činí zhruba 12 milionů korun. Trio exposlanců se dostalo do střetu se zákonem v rámci kauzy někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nečasové (tehdy Nagyové), jejich stíhání ale zastavil Nejvyšší soud.

„Byli jsme stejnou dobu ve vazbě, ve stejnou dobu nás propouštěli, nás tři zřejmě v této věci asi nikdo neoddělí,“ řekl pro ČT Tluchoř. Půl roku po kontroverzním rozhodnutí Nejvyššího soudu, který s odvoláním na poslaneckou imunitu označil stíhání trojice za nezákonné, se každý z nich v tentýž den přihlásil k požadavku na zhruba 4 miliony korun.

Podle Šnajdrova advokáta Lukáše Trojana do žádosti zahrnuli náhradu za ušlý zisk, za náklady právního zastoupení a za každý den, který musel exposlanec strávit ve vazbě. Jeden den za mřížemi vyčíslili bývalí zákonodárci na 5 tisíc, mimo to se pokusili finančně ohodnotit i dopad stíhání na jejich kariéru. Za jedno volební období v pozici řadového poslance, o kterou nemohli kvůli stíhání usilovat, účtují každý 3 miliony korun. Odhad šancí svého případného zvolení, kdyby do sněmovny kandidovali, od nich ale nezazněl.

Petr Tluchoř po svém propuštění
Zdroj: ČT24

Advokát Jaroslava Ortmana pro ČT před několika dny přiblížil soudní realitu – justice podle něj přihlíží k odškodnému podle dvou kritérií. První je podle zákona o nesprávném úředním postupu a rozhodnutí, kde je stanovena paušální částka 300 korun za den vazby nebo částka, kterou by dosahoval vazebně stíhaný člověk, kdyby pracoval. Druhé kritérium je žaloba na ochranu osobnosti, která zahrnuje poškození jména, pověsti atd. Jde o takzvanou nemajetkovou újmu, která je vyčíslena v penězích.

  • Trojice exposlanců strávila od půlky loňského června více než měsíc ve vazbě. Podle obžaloby přijali od tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) úplatek v podobě příslibu lukrativních postů ve státních firmách za to, že se vzdají mandátu a nebudou dělat problémy při schvalování zákonů.

Nákladů na odškodné státu přibývá

Za poslední rok ministerstvo spravedlnosti vyplatilo lidem za nezákonné stíhání rekordní sumu okolo 76 milionů. Jde o dvacetimilionový nárůst proti roku předchozímu. V posledních 4 letech se počet žadatelů o odškodné za neoprávněné stíhání téměř zdvojnásobil. „Může to být samozřejmě ovlivněno také stoupajícím počtem trestných činů, které jsou vyšetřeny a dovedeny až do fáze trestního stíhání, případně vazby,“ jmenuje další důvody mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová.

Exposlanci ODS chtějí za stíhání 12 milionů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod