Parkanová podá žalobu kvůli pokutě za zveřejnění výslechů

Praha – Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09, dříve KDU-ČSL) se bude bránit správní žalobou proti pokutě, kterou dostala za zveřejnění výslechů v kauze CASA. Proti šestnáctitisícovému postihu už dřív podala rozklad, který ale Úřad pro ochranu osobních údajů zamítl. Parkanová je v případu CASA obviněna ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Politička, které původně hrozila až stotisícová sankce, se závěrem ochránců dat nesouhlasí. „Pokud jde o správní žalobu, určitě ji podáme,“ napsala. Rozhodnutím ÚOOÚ se tak bude zabývat Městský soud v Praze. Vzhledem k množství sporů, které jeho správní úsek řeší, nelze projednání žaloby očekávat v brzké době.

Parkanová, která je v případu CASA obviněna ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku, zveřejnila v půlce srpna na svém webu záznamy výpovědí svědků i obviněných. Svůj krok tehdy neodůvodnila. Mezi dokumenty jsou například výpovědi expremiéra Petra Nečase (ODS), někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) či současného ministra obrany v demisi Vlastimila Picka.

ÚOOÚ loni na podzim rozhodl, že Parkanová se tím dopustila přestupku, protože porušila zákonem uloženou povinnost zachovávat mlčenlivost o osobních údajích. Zasáhla tak prý do práv lidí, jejichž údaje zveřejnila. Exministryně proti rozhodnutí podala rozklad, v němž si stěžovala mimo jiné na nesrozumitelnost rozhodnutí a „naprostou ignoraci ústavního práva na svobodu projevu“.

Letadlo CASA
Zdroj: Armáda ČR/Jan Kouba

V souvislosti se zveřejněním výpovědí a dalších dokumentů zvažoval dozorový státní zástupce Jan Kořán uvalení vazby na Parkanovou kvůli možnému ovlivňování svědků. Svědci, jejichž totožnost byla odhalena, se sami ozvali žalobci a stěžovali si. Kořán ale později sdělil, že podání návrhu na vzetí do vazby prakticky vylučuje a že šlo pouze o úvahy v „teoretické rovině“.

O nákupu letounů CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla vláda Mirka Topolánka (ODS) v roce 2009. Nákup byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů.

Kvůli obchodu je vedle Parkanové vyšetřován tehdejší ředitel sekce vyzbrojování Jiří Staněk. Exministryně podle kriminalistů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila. Své stíhání považuje za bezdůvodné. Vinu odmítá i Staněk.