Sněmovní výbor doporučil vydat Svobodu ke stíhání kvůli Opencard

Praha - Sněmovní mandátový a imunitní výbor doporučil poslancům vydat exprimátora Bohuslava Svobodu (ODS) ke stíhání kvůli případu Opencard. Hlasování bylo těsné, usnesení prošlo o jediný hlas. Svoboda už dříve uvedl, že pro své vydání bude sám hlasovat: „V této kauze žádnou imunitu uplatňovat nebudu, žaloba je naprosto nesmyslná, nezdůvodněná.“ Sněmovna o vydání rozhodne zřejmě na následující schůzi, která začne začátkem února.

Výbor se zabýval Svobodovým případem už potřetí. Bývalého primátora již dříve vyslechl, dnes kauzu vysvětloval poslancům šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, který na obvinění trvá. „Očekávala jsem obsáhlejší vystoupení a v tomto případě mě nějak zvlášť neuspokojilo,“ uvedla předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS). Stanislav Polčák (TOP 09) podotkl, že poslanci nemohli na některé otázky dostat odpověď: „Pan Šlachta se nemohl vyjádřit, neboť mu státní zástupkyně k tomu nedala souhlas.“ Šlachta ale při odchodu z jednání uvedl, že „otázky, které chtěli, jsme zodpověděli“.

Polčák pro Svobodovo vydání nehlasoval. „Já jsem hlasoval podle ústavy a někdo hlasoval podle svého volebního programu,“ konstatoval. Připomněl nedávnou změnu ústavy, která zrušila doživotní imunitu zákonodárců. Pokud by poslanci Svobodu nevydali, mohl by být stíhán po skončení mandátu. Sociální demokraté hlasovali podle Stanislava Humla zhruba napůl. „Já jsem se rozhodl pro vydání, protože mám pocit, že bychom panu Svobodovi zaprvé ublížili, kdybychom ho nevydali, a zadruhé si myslím, že jaksi si to přinesl z minula, že se to netýká poslaneckého mandátu,“ uvedl Huml.

Opencard
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Svoboda předpokládá, že pokud dojde k obžalobě, nemůže soud rozhodnout o tom, že je vinen. „Nesmyslnost celého příběhu tkví mimo jiné v tom, že za Opencard nebyl obžalován nikdo jiný než ti, kdo se snažili situaci vyřešit a snížili cenu, která se za to platí,“ posteskl si loni na podzim. 

V kauze je kromě bývalého primátora obviněno dalších devět radních z ODS a TOP 09 včetně současného primátora Tomáše Hudečka. Čelí podezření z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku ve spolupachatelství. Městu prý způsobili škodu asi 25 milionů korun. Obvinění se týká zakázky s firmou Haguess, se kterou Praha uzavřela smlouvu v dubnu 2012. Na objednávku ale podle žalobce nevypsala otevřenou soutěž. Rada obvinění odmítá, smluvní vztahy podle ní vytvořilo dřívější vedení města.

„My jsme v danou chvíli rozhodovali o tom, zda z hodiny na hodinu zrušíme stávající Opencard a 800 tisícům lidí, kteří ji používají, prostě řekneme, že najednou nefunguje a vyhodíme onu miliardu, která už v projektu byla utopena. Nebo se ho pokusíme prodloužit, což jsme také udělali, na dobu ještě jednoho roku s tím, že během té doby budeme hledat jiné řešení,“ shrnul už dříve své stanovisko Svoboda.