Církve dostanou v lednu nejlukrativnější pozemek v rámci restitucí

Praha - Česká biskupská konference zkritizovala „obstrukce“ ze strany státu při vydávání církevního majetku. Ať už je to s tempem vydávání církevního majetku jakkoli, začínají nabírat na obrátkách. Podle zjištění České televize připravuje Státní pozemkový úřad vrácení zatím nejlukrativnějšího pozemku v rámci restitucí - pražské arcibiskupství nakonec dostane území mezi obytnými domy a obchodním centrem v Praze-Hostivaři. Tržní hodnota pozemku činí 40 až 60 milionů. Restituce kritizují komunističtí poslanci, kteří navrhují o vydání církevního majetku uspořádat referendum. Vláda v demisi však dnes na svém posledním zasedání tento bod zamítla.

„Do konce ledna bude uzavřena dohoda o vydání poměrně velkého pozemku vedle nákupního střediska a v horizontu dalšího měsíce bude zřejmě dohoda schválena,“ řekl České televizi ředitel úřadu Petr Šťovíček. Územní plán počítá na 1,5hektarové louce s obchody nebo administrativním centrem. Tržní hodnota pozemku se pohybuje mezi 40 a 60 miliony korun.

Biskupové se také shodli, že část finančních náhrad v církevních restitucích může být vyplácena ve státních dluhopisech, o přesné výši budou jednat s budoucí koaliční vládou Bohuslava Sobotky (ČSSD). Během 30 let má stát podle zákona církvím vyplatit 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Církve mají dostat zpět majetek odhadovaný na 75 miliard korun.

  • Církve přišly po komunistickém puči v roce 1948 údajně o zhruba 2,5 tisíce budov a 200 tisíc hektarů půdy. V rámci restitucí požádaly podle posledních čísel ministerstva kultury do konce roku 2013 o 89 308 pozemků a 1 708 staveb. Největší část žádostí připadá na Státní pozemkový úřad a Lesy České republiky.

Rusnokova vláda se loučí: Zamítla referendum o zrušení církevních restitucí

Vláda v demisi se dnes sešla na svém posledním jednání. Její předseda Jiří Rusnok předpokládá, že další zasedání už nebude svolávat, příští týden by ve Strakově akademii už mohl usednout nový kabinet. „Předpokládám, že nebude už potřeba svolávat vládu z mé pozice. Přenecháme to novému premiérovi a nové vládě,“ řekl Rusnok. Přesné informace, kdy by měl být kabinet jmenován, prý ale nemá. Rusnokův tým na něj dnes ale přenechal rozhodnutí o několika veřejných zakázkách či o návrhu zákona o státním zastupitelství. Naopak návrh komunistických poslanců o referendu o zrušení církevních restitucí dnes vláda projednala a vydala k němu zamítavé stanovisko.

Podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka se vláda nezabývala politickou podstatou předlohy, ale její právní a technickou stránkou. „My jsme se politickou podstatou nezabývali. Zákon (o církevních restitucích) je účinný a běží jeho naplňování. Vznikl by větší chaos než dnes. Dělat něco poté, co už to dávno běží, je poněkud nešikovné,“ uvedl premiér v demisi.

Rusnokova vláda na večeři na zámku v Lánech
Zdroj: ČTK/René Fluger

Ústavní předloha tak do sněmovny zamíří se zamítavým stanoviskem kabinetu. Aby začala platit a uspořádalo se referendum, musel by zákon schválit Parlament a podepsat prezident. Pokud by lidé restituce odmítli, musel by se pak zrušit restituční zákon. Smlouvy, které na jeho základě již stát s církvemi uzavřel, by ale nezanikly.

Brífink po zasedání vlády v demisi (zdroj: ČT24)