Schůzka rektorů se Zemanem nepomohla, 85 docentů dál čeká na profesuru

Praha - Vysokoškolští docenti musí dál čekat, až se stanou profesory. Posun nepřinesla ani odpolední schůzka zástupců České konference rektorů s prezidentem. Rektoři chtěli apelovat na Miloše Zemana, aby respektoval platný zákon, podepsal jmenování navržených kandidátů a pak se jednalo dál. K žádné dohodě na Hradě ale nedošlo, podle rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka bude ovšem dialog mezi prezidentem a rektory pokračovat.

Rektoři si se Zemanem ujasňovali stanoviska k novele vysokoškolského zákona, hlavním tématem byl právě způsob jmenování profesorů. Prezident ho podmiňuje přijetím novely zákona, která by pravomoc převedla na šéfa Senátu, to ale většina rektorů odmítá.

Prezidentovi dnes navrhli, aby novela vysokoškolského zákona byla propracovanější a lépe se připravila. Do té doby by se podle nich mělo postupovat podle současného zákona, tedy že profesory bude jmenovat prezident.

Rektoři chtějí apelovat na poslance, aby takzvanou malou novelu vysokoškolského zákona odmítli. „Návrh, který teď leží v parlamentu, zavádí de facto novou instanci v posuzování odborné způsobilosti profesorů. To považujeme za nový prvek, se kterým nás většina nesouhlasí,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Novela počítá s tím, že předseda Senátu by kandidáta na profesuru jmenovat nemusel. Neúspěšní kandidáti by se mohli bránit jen správní žalobou. Další novinkou je to, že předseda Senátu by musel zahájit řízení o jmenování profesorem do 30 dnů ode dne, kdy obdržel návrh. Na změně ve jmenování se prezident dohodl s exministrem školství Petrem Fialou po loňských sporech kvůli jmenování literáta Martina C. Putny. Zeman ho původně nechtěl jmenovat kvůli jeho údajně nevhodnému vystupování na veřejnosti. Nakonec mu dekret předal ministr školství, ale v jiný den než ostatním profesorům.

Docenti stále čekají na jmenování profesory (zdroj: ČT24)