Chyby v občanském zákoníku by mohly zmizet už v roce 2015

Praha - Budoucí vláda chce připravit novelu občanského zákoníku už během letošního roku. Platit by mohla začít příští rok. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedla kandidátka na ministryni spravedlnosti Helena Válková (ANO). Urychlené přijetí zákoníku přineslo podle ní řadu problémů, které je třeba „vychytat“. Právní úprava bude zřejmě nutná třeba u svěřenských fondů. Ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová (ČSSD) podotkla, že na výběr byly dvě špatné možnosti. Že se odklad účinnosti nového zákoníku nakonec nekonal, ale nelituje. Česká republika totiž v této oblasti nutně potřebovala změny. A byl tu i další aspekt: „Investoři chtějí stabilitu a byli připraveni na to, že od 1. ledna bude účinný nový občanský zákoník,“ podotkla Benešová.

S novým rokem přišla i revoluce v občanském právu. Vážné výhrady měli k novému zákoníku soudci, advokáti i podnikatelé. Ti požadovali odložení jeho účinnosti. „Všem těm hlasům jsme pečlivě naslouchali,“ konstatovala Benešová s tím, že sama objížděla regiony a diskutovala na místě se soudci. Řada z nich ji před úskalími nového občanského zákoníku varovala.

Podle Benešové už ale Česká republika potřebovala v této oblasti „nóvum“. Ze dvou špatných řešení se tak vybíralo to, které bude pro stát přijatelnější. „Na občanském zákoníku se pracovalo 10 let. “Už jen z úcty k Otakaru Motejlovi, mému předchůdci, jsem nechtěla, aby toto dílo padlo pod stůl," vysvětlila v OVM ministryně spravedlnosti v demisi.

Budoucí vláda má v koaliční smlouvě zmíněno, že bude provedena revize civilního práva a v návaznosti na to předložena právní úprava zajišťující zrychlení soudního řízení. „Křiklavé chyby v občanském zákoníku musíme odstraňovat v rámci legislativního procesu v co nejkratší době,“ poznamenala Válková.

Okamžité změny nenastanou, náprava by ale měla přijít relativně brzy

Věcná novela, která by chyby identifikované v rámci prvního roku fungování nového občanského zákoníku napravila, by měla být připravena do konce tohoto roku. V průběhu roku 2015 by se pak měla projednávat v legislativním procesu. Ještě v témže roce by měly být podstatné nedostatky zákoníku odstraněny. „Veřejnost chce okamžitá řešení, a to v legislativě možné není,“ poznamenala kandidátka na ministryni spravedlnosti. Vyhodnocování zákoníku bude každopádně probíhat průběžně.

Právo
Zdroj: ČT24/ČTK/PICTURE ALLIANCE/CHROMORANGE

Neustálé změny jsou prý horší než špatné zákony

Ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková se přitom domnívá, že doba přípravy na nový občanský zákoník byla poměrně dlouhá. „Je to lidské dílo, což znamená, že má dobré části a má i problémy, které je třeba vychytat,“ uvedla soudkyně v OVM. Podle Šimáčkové se soudci naučí zacházet i se špatnými zákony, tou nejhorší možností jsou ale překotné změny. „Je třeba, aby pravidla platila a mohli jsme podle nich žít,“ řekla ústavní soudkyně s tím, že právo s neustálými změnami „ztrácí svoji roli konzervativního stanovitele pravidel“.

A jaké jsou problémové body občanského zákoníku?

Urychlené přijetí občanského kodexu přineslo podle Válkové řadu problémů - například s elektronickým obchodním rejstříkem. „Notáři nejsou zrovna nejšťastnější. Nemohou zapisovat, vkládat potřebné údaje. Myslím si, že to nefunguje tak, jak by to fungovat mělo,“ konstatovala. Benešová si to ale nemyslí. Podle ní nejde o žádnou „kalamitu“ a ministerstvo nemá hlášeny větší potíže. „Na webových stránkách byla dokonce uveřejněna prosba pro uživatele, aby prvních šest dnů byli opatrní a nezakládali firmy,“ konstatovala ministryně spravedlnosti v demisi. „Největší problém je s novým elektronickým dotazníkem - lidé neví, jak ho vyplnit,“ dodala.

Z nového občanského zákoníku také vyplývá, že na okresní soudy spadla od ledna část agendy, kterou dosud řešily soudy krajské. Už teď přitom tyto soudy řeší značný počet kauz. Ani krajským soudům ale práce neubude - úleva bude znát maximálně prvních pár měsíců. Ministerstvo spravedlnosti odhaduje, že nižším soudům vzroste objem práce asi o 3 procenta. Počet soudců ale zatím zvyšovat nehodlá, změnu bude hodnotit až po čtvrt roce. Délka procesů se tak asi zatím nezkrátí. Zástupci justice každopádně tvrdí, že domoci se práva není v tuzemsku tak dlouhodobá záležitost, jak se veřejnost často domnívá. Délka procesů podle nich nijak extrémně nevybočuje z evropského normálu.

Šimáčková za průtahy vidí zejména komplikovanost obou hlavních soudních řádů – občanského soudního řádu, tak i toho trestního. "Třeba v trestním řízení má obžalovaný velké
množství jednotlivých procesních oprávnění. To znamená, že policista, státní zástupce a soudce musejí hledět na to, aby dodrželi tato oprávnění. Mají velmi mnoho možností, které jsou jim v důsledku k ničemu. Soustředí se na splnění formálních požadavků a utíká jim to nejdůležitější – na jedné straně efektivní vyřízení věci a na druhé opravdová práva obžalovaného, jako je ochrana soukromí nebo ochrana majetku," podotkla soudkyně.

Benešová

„My jsme loni vyplatili 112 milionů korun a vyřízeno bylo 4 109 žádostí.“

Válková

„Bez toho, abychom připravili nový trestní řád, nemůžeme chtít zrychlit.“

Nová hlava justice tak bude muset řešit i průtahy trestních řízení. Pode dosluhující ministryně Benešové si na ně stěžuje stále více lidí. Výše odškodnění narostla mezi lety 2012 a 2013 o 7 milionů korun. Prvním krokem budoucí ministryně spravedlnosti ale bude revize vyhlášek regulujících nákaldy na vymáhání pohledávek, které jsou nejen podle Válkové extrémně vysoké.

Soudní řízení
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Další problém, který může dle odborníků nastat, je spojen s ustavováním společností s ručením omezeným. Na nový občanský zákoník totiž navazuje zákon o obchodních korporacích, jenž stanovuje pouhou jednu korunu jako minimální vklad. Předtím to bylo 200 tisíc korun.

A kritiku si vysloužily i svěřenské fondy. Panují obavy, že se na ně přemění firmy s anonymními akciemi. Vyskytují se sice v anglosaských zemích, ale podle řady odborníků není možné převést tuto formu do českého práva. Způsob regulace v zahraničí je navíc
větší než v Česku. „Obávám se, že v tomto případě bude nutná nějaká právní úprava, je ale ještě třeba provést analýzu,“ podotkla Válková.

Nový občanský zákoník nabyl účinnosti 1. ledna 2014

Podstatným způsobem mění české soukromé právo. Ministerstvo spravedlnosti ho označuje za „zákon pro život, inspirovaný životem“. Obsáhlý kodex ponechává více prostoru pro dohodu stran. Změněnými pravidly se bude řídit například dědění, rodinné právo či uzavírání smluv.

Kodex nahradil normu z roku 1964, která byla mnohokrát novelizována. To zapříčinilo jeden z největších nedostatků starého zákoníku: roztříštěnost úpravy občanskoprávních vztahů v několika různých právních předpisech.

Zákoník je tematicky rozdělen do pěti částí - Obecná část, Rodinné právo, Absolutní majetková práva, Relativní majetková práva a Ustanovení společná, přechodná a závěrečná.

Kritici normě vyčítají rušení zaběhlých principů, které podle nich povede k nejistotě v právních vztazích.

Úplné znění občanského zákoníku naleznete ZDE.