Lidí s „deseti křížky“ je v Česku čím dál víc

Praha – Češi stárnou. Sto a víceletých seniorů žije v Česku už více než tisícovka. Sté narozeniny letos oslaví dalších 500 lidí, vyplývá z dat České správy sociálního zabezpečení. Prodlužuje se i délka života ve zdraví. „Dnešní šedesátníci jsou na tom zdravotně tak, jak na tom před dvaceti lety byli lidé v padesáti letech,“ uvedl Tomáš Fiala z katedry demografie na VŠE v Praze.

V Česku žilo k lednu 1 143 stoletých a starších, respektive tolika lidem zmíněného věku Česká správa sociálního zabezpečení v lednu vyplatila důchody – 954 ženám a 189 mužům. „V současné době je průměrný věk asi 40 let a bude se zvyšovat. Bude se zvyšovat i podíl 65letých a starších. Za padesát let to má být každý třetí,“ uvedl Fiala. 

Nejstarší příjemkyně důchodu se narodila v roce 1904 a žije v Moravskoslezském kraji. Nejstarší muž má bydliště v Jihomoravském kraji a narodil se v roce 1908. „Každému, kdo se dožije stovky, stát trvale zvýší penzi o 2 000 korun a dostane osobní dopis ministra práce a sociálních věcí,“ uvedla mluvčí ČSSZ Jana Buraňová. Částka má pokrýt výdaje na náročnější péči. Zvýšená penze pro lidi „s deseti křížky“ se zavedla v roce 1969. Na začátku 90. let si století senioři přilepšovali o 400 korun. V lednu 1996 částka vzrostla na 600 korun. Od května 2001 činil příspěvek 1 000 korun a od července 2006 pak 2 000 korun. 

Češi stárnou (zdroj: ČT24)

„Co se týče seniorů, není ani tak důležité, kolik se jich dožije sta let, ale v jakých budou žít podmínkách, zda je společnost nebude považovat za zátěž, jak často slyšíme,“ řekl Fiala.

V současné době žije nejvíc sto a víceletých lidí v Praze, a to 197. Následuje kraj Jihomoravský se 161 lidmi. Naopak nejméně sto a víceletých jich ČSSZ eviduje v kraji Karlovarském, kde jich žije 21.

Péče o seniory
Zdroj: Oliver Berg/ČTK

Stárne nejen česká společnost, podobný vývoj je charakteristický i pro další evropské, severoamerické a některé asijské státy. Podle demografů bude nejvýraznější změnou právě přibývání lidí v hodně vysokém věku. Statistické propočty ukázaly, že v Česku by v polovině století mohlo žít bezmála 13 tisíc stoletých a starších lidí, v roce 2065 by jich mohlo být skoro 19 700. Převládat by měly ženy. Muži mají tvořit zhruba čtvrtinu dlouhověkých.

Češi vymírají 

„Už letos zřejmě zemře více lidí, než se narodí. Je možné, že tomu tak bude trvale,“ odhaduje Fiala. Maximum počtu narozených bylo v roce 2008, od té doby klesá a zřejmě klesat bude, protože klesá počet žen v reprodukčním věku. Navíc Česko po dlouhé době zaznamenalo i migrační úbytek – méně lidí se do Česka přistěhovalo a více se vystěhovalo. „Zřejmě to závisí na ekonomické situaci a na podmínkách, za kterých mohou mít cizinci u nás děti. Záleží například na dostupnosti stejného zdravotního pojištění,“ uvedl Fiala.

Vydáno pod