Nominaci na ministryni má Marksová-Tominová, Sobotka jí popřál pevné nervy

Praha – Kandidátkou na ministryni práce a sociálních věcí je Michaela Marksová-Tominová. ČSSD to oznámila po dnešním zasedání grémia. Původní stranický nominant na tuto pozici Petr Krčál v uplynulých dnech svou kandidaturu vzdal, a Bohuslav Sobotka tak vybíral mezi pěti političkami. Ve stínové vládě ČSSD držela Marksová-Tominová pozici odborné mluvčí pro lidská práva a rodinu, dlouhodobě se věnuje genderovým tématům. "Chci využít všech svých dosavadních zkušeností k tomu, abych mohla na ministerstvu práce a sociálních věcí co nejdříve prosadit priority schválené v koaliční smlouvě," uvedla ke své nominaci.

„Po společné diskusi s užším vedením ČSSD jsem se rozhodl nominovat do nové vlády dosavadní mluvčí pro lidská práva a rodinu Michaelu Marksovou-Tominovou, která se sociální oblasti věnuje dlouhodobě v odborných komisích ČSSD, v resortu práce a sociálních věcí již působila a zná jeho chod z vedoucí pozice. A díky své pracovní praxi má rovněž bohaté zkušenosti s rodinnou i pracovněprávní politikou,“ konstatoval budoucí premiér Bohuslav Sobotka.

Podle šéfa strany na případnou ministryni čeká v resortu „spousta nášlapných min“, kvůli chybám Nečasovy vlády se prý dostal do dezolátního stavu a odešla z něj řada odborníků. „Dnes je zázrak, když lidé, kteří mají nárok na sociální dávky, je dostanou včas,“ podotkl. Budoucí premiér je přesvědčen, že Marksová-Tominová situaci zvládne. Popřál jí ale hodně sil a pevné nervy, „protože tato pozice bude jedna z nejtěžších v nové vládě“.

Marksová-Tominová se netají tím, že je feministka, a prosazuje rovné šance pro muže a ženy. Patřila k aktivistkám, které koncem 90. letech kritizovaly Miloše Zemana jako tehdejšího premiéra za to, že do své vlády nevzal žádnou ženu. Zasedala pak i ve stínovém kabinetu žen. Ve straně spolupracuje se senátorem Jiřím Dienstbierem. K němu jako ke kandidátovi na ministra pro lidská práva má hlava státu výhrady.

Jentschke Stöcklová bude náměstkyně, ostatní kandidátky poradkyně

Na rozdíl od ostatních kandidátek neměla Marksová-Tominová zkušenost z krajské politiky, působila ovšem přímo na MPSV, kde do roku 2006 řídila odbor rodinné politiky. „Děkuji sociální demokracii za důvěru, kterou mi tímto rozhodnutím svěřila. Sociální oblast a rozsáhlé problémy, s kterými se v současné potýká, velmi dobře znám. (…) Za klíčové cíle považuji zejména obnovu funkčnosti úřadů práce, prosazení plné valorizace penzí, posílení podpory rodin s dětmi a zajištění bezchybné distribuce sociálních dávek všem, kteří na ně mají ze zákona nárok,“ uvedla k nominaci Marksová-Tominová. Zaměřit se chce i na transformaci péče o děti v dětských domovech a kojeneckých ústavech.

Sobotka se v minulých dnech setkal s pěti kandidátkami. Kromě Marksové-Tominové se vybíralo mezi zlínskou radní Taťánou Valentovou Nersesjan, bývalou středočeskou radní Zuzanou Jentschke Stöcklovou, náměstkyněmi olomouckého a jihočeského hejtmana Yvonou Kubjátovou a Ivanou Stráskou. Valentová Nersesjan řekla, že má s potenciální ministryní stejný úhel pohledu na sociální problematiku. „Dohodly jsme se také na intenzivnější spolupráci krajů a ministerstva,“ uvedla. Marksová-Tominová chce s dalšími kandidátkami také dál spolupracovat: „Počítám s tím, že paní Jentschke Stöcklová by se stala náměstkyní. Doufám, že ostatní budou alespoň v nějakém poradenském týmu.“

Kdo by měl zasednout v budoucí vládě?

Sobotka: Za nedostatkem žen ve vládě je i špatná prostupnost ČSSD

Po představení ministerských kandidátů za ČSSD čelil Sobotka výhradám, že stranu nebude ve vznikajícím kabinetu reprezentovat žádná žena, ačkoli sociální demokracie prosazuje princip poměrného zastoupení a k jeho prosazování se zavazuje i ve svém dlouhodobém programu. Budoucí premiér to vysvětloval resorty, které se straně podařilo získat ve vyjednávání s koaličními partnery. Na brífinku, kde oficiálně představil Marksovou-Tominovou, ale uvedl, že za nedostatkem žen je i kumulování stranických funkcí a špatná prostupnost ČSSD: „V přirozené stranické práci se ženám úplně nedaří proniknout na takovou pozici, aby jejich znalosti a kompetence přirozeně vyplynuly… Pokud se těchto problémů nezbavíme, bude nás to do budoucna handicapovat.“  

  • Bohuslav Sobotka: "Když jsme představili naši první nominaci, byli jsme kritizováni,
    že všechno byli muži. Kritiku jsem vnímal jako oprávněnou. V situaci, kdy
    se zde objevila možnost nového výběru ministra práce a sociálních věcí, tak jsem
    se zaměřil v rámci diskuse v ČSSD na potenciální kandidátky. Zjistil jsem,
    že v sociální demokracii jich je celá řada… Jsem rád, že v ČSSD máme tolik kvalifikovaných a odborně nezpochybnitelných političek, které by funkci ministryně mohly zastávat."

ČSSD se totiž s dodržováním vlastního předsevzetí dlouhodobě potýká i uvnitř strany a ani ve stínové vládě nepočítala s žádnou ženou na ministerský post, členky strany obsadily jen méně významné pozice odborných mluvčích.

Co uvádí dlouhodobý program sociální demokracie: "ČSSD bude v souladu s politikou Evropské unie prosazovat důsledné uplatňování vyrovnávání příležitosti (metody genderového mainstreamingu). V praxi to znamená nejen zavádět taková opatření, která otevřou ženám cestu k paritnímu postavení ve všech významných společenských aktivitách, ale také uplatňovat hledisko rovných příležitostí ve všech existujících politikách, strategiích a plánech."

Vydáno pod