ČSSD zřejmě povede do evropských voleb sociolog Keller

Praha - Lídrem sociální demokracie pro volby do Evropského parlamentu bude zřejmě sociolog Jan Keller. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je Keller nejlepší variantou. Informaci přinesl server Novinky.cz.

„Vzhledem k tomu, že Jan Keller je velmi výrazná osobnost s levicovými názory, jsem přesvědčen, že by nám pomohl během volební kampaně do Evropského parlamentu otevřít důležitou debatu na téma, jakou Evropu vlastně chceme a jaké národní zájmy bychom v Evropě měli a chtěli prosazovat,“ řekl Novinkám Sobotka.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční letos v květnu. Horkým kandidátem na lídra za ČSSD byl původně Jiří Dienstbier. Ten je ale do nové vlády nominovaný na ministra pro lidská práva.

Profesor Jan Keller (1955) patří mezi známé české sociology. Vystudoval historii a sociologii na Masarykově univerzitě v Brně. Krátce působil na Filozofickém ústavu ČSAV v Praze, odkud odešel pracovat do pivovaru Nošovice (Radegast) jako závozník. Od roku 1983 do roku 1999 učil na brněnské filozofické fakultě, kde se jako odborný asistent věnoval problematice sociologických teorií a otázkám byrokratizace velkých organizací. V roce 1999 byl jmenován profesorem.

Od roku 2000 přednáší na Ostravské univerzitě a angažuje se v problematice trvale udržitelného rozvoje a v oblasti souvislostí ekologie a sociologie, kterou využívá k vysvětlení původu a dopadů ekologických problémů dneška. Na ekologická a sociologická témata napsal již několik knih a od roku 1998 také mnoho článků, pravidelně uveřejňovaných v deníku Právo nebo v Lidových novinách. Spolupracuje zejména s hnutím Duha a Greenpeace a je členem redakce časopisu Poslední generace. Prezident Miloš Zeman mu loni v říjnu udělil státní vyznamenání.

Vydáno pod