Salačová domlouvala předávání peněz v nákupních centrech

Praha - Robert Pacovský byl definitivně přidělen ke Krajskému soudu v Praze a nadále zůstává soudcem v případu Davida Ratha. Advokáti Davida Ratha se přitom snažili odstranit Pacovského z rozhodování o kauze. Podle serveru Lidovky.cz v tichosti shánějí jakékoli informace o Pacovského dosavadní kariéře, které by ho mohly poškodit. I přes spory kolem soudce i dnes pokračoval soud v přehrávání telefonních odposlechů, v nichž například Pavel Drážďanský sháněl rušičky odposlechů a Ivana Salačová domlouvala předávání peněz v pražských nákupních centrech.

Podle serveru Lidovky.cz hledají advokáti Davida Ratha skutečnost, na základě které by Rath soudce mohl nařknout z podjatosti, a Pacovský tak byl odstraněn z rozhodování o jeho kauze. Dotazy soudům a ministerstvu spravedlnosti údajně rozesílá pod svým jménem žena, která pracuje v advokátní kanceláři Rathova právníka Adama Černého. Na základě zákona o svobodném přístupu k informacím požaduje údaje o tom, co přesně soudce v minulosti dělal nebo kdy byl jmenován.

Pancová přidělení soudce uvítala: Soud zatím probíhá naprosto korektně

Rath působení Pacovského v případu už dříve kritizoval, soudce podle něj chtěl kvůli kauze povýšit. Mluvčí Krajského soudu v Praze Zuzana Steinerová to odmítá s tím, že Pacovský přišel na stáž u krajského soudu už před začátkem hlavního líčení. Rath už Pacovského žaloval například za vyzrazení chráněných údajů. Úřad pro ochranu osobních údajů na základě toho krajskému soudu uložil pokutu 10 tisíc korun. „Pan předseda Pacovský byl jedním z aktérů toho, že došlo k porušení zákona a byly zveřejněny zákonem chráněné osobní údaje, za což tento soud dostal pokutu od ÚOOÚ,“ uvedl dnes Rath.

Vyjádření Davida Ratha k soudci Robertu Pacovskému:

„Pan předseda v mé věci již třikrát rozhodl v otázce vazby a třikrát jeho rozhodnutí bylo zrušeno nadřízenou instancí. Jednou to zrušil vrchní soud, propustil mě, a dvě jeho rozhodnutí zrušil Ústavní soud. Čili je na místě otázka nestrannosti tohoto soudu.“

Spoluobvinění Kateřina Pancová a Petr Kott ale mají na soudce jiný názor než Rath. „To je velice dobře, protože si myslím, že soud zatím probíhá naprosto korektně,“ reagovala na přidělení Pacovského ke krajskému soudu Pancová. Kott podotkl, že jeho postoj je totožný.

Soudce Pacovský je pro Ratha trnem v oku (zdroj: ČT24)

Rozhodovaly znalosti, osobnostní předpoklady i praxe, říká mluvčí krajského soudu

Pacovský je soudcem od roku 2003. Nejdříve působil na Okresním soudu v Kolíně, od roku 2007 potom na Okresním soudu Praha-východ. Stáž na Krajském soudu v Praze u něj byla plánována již od roku 2010. Z důvodu nízkého personálního obsazení Okresního soudu Praha-východ na ni mohl ale nastoupit až od 1. 4. 2012. Funkci soudce u Krajského soudu v Praze potom získal z rozhodnutí ministryně spravedlnosti v říjnu 2013 s účinností od 1. ledna 2014 na základě délky praxe, odborných znalostí i osobnostních předpokladů.

Předseda Okresního soudu Praha-východ Martin Dostál:

„Vedení Okresního soudu Praha-východ, jakož i Soudcovská rada soudu souhlasila s přeložením Mgr. Roberta Pacovského ke Krajskému soudu v Praze, neboť podle názoru jejích členů takovému postupu plně odpovídají jak jeho odborné znalosti, tak osobnostní kvality.“

Soud i přes nejasnosti kolem soudce pokračuje přehráváním odposlechů

Dnes přehrávané odposlechy obsahovaly domlouvání schůzek mezi obžalovanými podnikateli a tehdejším náměstkem některých středočeských krajských nemocnic Petrem Kottem a ředitelkou firmy ML Compet Lucií Novanskou. Kott s Novanskou se v odposleších domlouvali na otevírání obálek s nabídkami na dodávku vybavení do domova důchodců v kladenské nemocnici a probírali detaily dalších zakázek. V hovorech mezi podnikateli z firem FISA, Konstruktiva Branko a Puro-Klima zaznívaly stížnosti na to, jak složitě jsou nastaveny podmínky výběrových řízení a naznačovali, že se zadavatel snažil přísnými podmínkami soutěž omezit na jediného uchazeče.

Jednatel firmy Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský sháněl rušičky odposlechů. V lednu 2012 volal do společnosti zabývající se elektroinstalacemi: „Kde se shání takové ty šumendové přístroje, takové ty, co vyžvejkávají takové to, když se někde s někým bavíte a nechcete, aby vás někdo slyšel?“

Emoce čišely hlavně z odposlechů spolupracující obviněné Ivany Salačové. V jednom z hovorů si nechala vystavit směnku na dluh od Romana Sapeho, což je podle výpovědi Salačové krycí jméno jednatele firmy Pozemní a vodní stavby Vladimíra Kančeva. Směnka měla být podle odposlechu na necelých 5 milionů korun. Salačová se pak s Kančevem po telefonu domlouvala na předávání peněz po 500 tisících, například v pražských nákupních centrech. Peníze měly podle dřívější výpovědi Salačové sloužit jako provize pro Petra Kotta a Kateřinu Pancovou, což tvrdí i obžaloba.

Ve včerejších odposleších Petr Kott mluvil o tzv. králičině. Podle Salačové mluvil o provizi 2,8 milionu korun ohledně zakázky na opravu gymnázia v Hostivici.

Zazněla i slova předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. V roce 2012 chtěl po tehdejším hejtmanovi Středočeského kraje, nyní obžalovaném Davidu Rathovi, aby řešil výběrová řízení při veřejných zakázkách jinak než losováním. Znepokojily ho totiž zprávy v médiích.

Policie v případu zatýkala v polovině května 2012, hlavní líčení začalo rok poté v srpnu. Obžaloba viní Ratha a dalších deset lidí z ovlivňování veřejných zakázek ve prospěch předem vybraných firem ve Středočeském kraji v letech 2011 a 2012. Tendry se prý týkaly opravy gymnázia v Hostivici, kde Rath bydlí, rekonstrukce zámku Buštěhrad a modernizace několika nemocnic, například v Kladně, Příbrami, Kutné Hoře a Mladé Boleslavi. Rath se údajně dělil o úplatky a hrozí mu nejvyšší trest, a to až 12 let vězení. Exposlanec obvinění odmítá.

Vydáno pod