Mauritius, Penny Black a Perla britské koruny přijedou do Prahy

Praha - Do Prahy dorazí unikátní sbírka známek anglické královny. Její součástí bude i ta nejslavnější na světě - modrý mauritius. Jeho hodnota je nevyčíslitelná. Do Česka se vrací po třech letech a spolu s ním i jeho "bratr" v červeném provedení. Více než 160 let staré unikátní známky budou k vidění v polovině září na světové výstavě známek Praga 2008.

„Modrý mauritius byl zakoupen pradědečkem britské královny Alžběty II. na přelomu 19. a 20. století. To znamená, že tato známka, která tady bude k vidění, je v majetku britské královské rodiny přes 110 let,“ láká na výstavu místopředseda Svazu českých filatelistů Vít Vaníček.

Mezi exponáty se objeví i česká rarita. Osmdesátiblok modrých Merkurů bude nejstarší vystavovanou raritou českého Poštovního muzea.

„Za zmínku stojí exponát takového velikána, jako je Josef Čapek, který nikdy nebyl zveřejněn. Nebyl přijat do soutěže, kterou vyhlásilo v roce 1936 ministerstvo pošt a telegrafů,“ popisuje další unikát ředitel odboru známkové tvorby České pošty Miroslav Špaček.

Jaké filatelistické rarity v Praze potkáte?

Penny Black - první nalepovací známky na světě přišly do oběhu 6. května 1840; černé, jednopencové, s portrétem královny Viktorie. Bylo jich vytištěno na 68 milionů kusů.

Modrý mauritius - objevil se společně s červeným v roce 1847 jako první emise stejnojmenné britské ostrovní kolonie; má hodnotu dvě pence, existuje asi 12 exemplářů.

Červený mauritius - emise z roku 1847 s nominální hodnotou jedna penny, známo asi 14 exemplářů.

Perla britské koruny - z roku 1854, první známka platná v britské kolonii Indii; tištěná v Kalkatě, zobrazuje profil mladé královny Viktorie ve čtyřech různých hodnotách; nejvyšší z nich byla první dvoubarevná známka na světě.

Britská Guyana - slavná jednocentová známka z roku 1856 je vlastně poštovní provizorium. Byla vytištěna v hlavním městě Georgetownu na jednoduchém knihtiskovém stroji, kde se jinak tiskl časopis Official Gazette.

Osmdesátiblok modrých Merkurů - 1. ledna 1851 dala rakouská pošta do oběhu známky určené výhradně k vyplácení novinových zásilek. Ve středu je hlava boha Herma, který byl ve starém Římě nazýván Merkur; známky měly barvu modrou, žlutou a růžovou.

Známky za miliardu

Sbírky jsou pojištěny celkem na miliardu. „Při stanovení pojistné částky vycházíme především z toho, jaká je míra rizika plynoucí z dané akce. V tomto případě je zabezpečení několika způsoby - fyzická ochrana, elektronická, to pojistné snižuje a limituje,“ vysvětluje Milan Medek z pojišťovny Kooperativa.

Kam na mauritia?

Praga 2008 se uskuteční od 12. do 14. září v Průmyslovém paláci pražského Výstaviště. K vidění bude 528 souborů na 2 000 výstavních rámech. Podmínkou účasti bylo ocenění exponátů na mezinárodní akci v posledních 10 letech. První celosvětová výstava známek se konala právě v Praze v roce 1962.

Výstavu bude doprovázet 11. ročník mezinárodního veletrhu Sběratel a nově také virtuální svět známek Exponet, který na počítačích nabídne i ty známky, které se do Prahy nedostaly.