O novém ministru práce má mít Sobotka jasno do pátku

Praha – Radní Kraje Vysočina Petr Krčál, který se měl v nové vládě stát ministrem práce a sociálních věcí, se nominace kvůli vážným osobním důvodům vzdal. Oznámilo to tiskové oddělení ČSSD. Krčálovi tragicky zemřel bratr a manželka podstoupila léčbu onkologického onemocnění, proto se teď chce radní věnovat rodině. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že rozhodnutí respektuje – nového kandidáta chce představit do konce týdne. Podle informací ČT strana zvažuje tři jména. Sobotka prý hledá nového ministra v regionech – chce, aby šéf resortu znal praktické dopady pravicových sociálních reforem.

„Důvodem je tragická smrt bratra Jiřího, která velmi zasáhla moji rodinu. Tato bolavá událost se mimo jiné podepisuje na zdravotním stavu mých rodičů, kteří se v tuto chvíli neobejdou bez zvýšené a pravidelné péče. Oporou rovněž musím a chci být své ženě, která nedávno ukončila léčbu onkologického onemocnění,“ uvedl v prohlášení Krčál. Budoucí vládě popřál
vše dobré a úspěch. 

Sobotka jeho rozhodnutí respektuje, zároveň vyjádřil lítost nad tragickou smrtí Krčálova bratra. „Oceňuji Petra Krčála jako jednoho z našich důležitých odborníků v sociální oblasti, ve které se nebojí i zcela nových koncepčních a odvážných řešení ani dlouhodobé tvrdé práce, ale také si ho vážím z lidské stránky jako kolegu, který mi bude v nově vznikající vládě chybět,“ uvedl Sobotka.

Sobotka prý teď má několik uchazečů i uchazeček o funkci ministra práce a sociálních věcí, v příštích dnech by se chtěl s některými sejít a situaci konzultovat, v pátek na grémiu by pak chtěl oznámil jméno Krčálova nástupce. Najít prý chce kandidáta, který v krajích poznal důsledky vedení ministerstva předchozím šéfem úřadu Jaromírem Drábkem (TOP 09). „Já bych strašně rád přivedl do čela ministerstva člověka, který měl možnost vidět důsledky Drábkova fungování v čele MPSV. Ať už jde o sociální politiku, nebo politiku zaměstnanosti,“ řekl Sobotka.

Právě křeslo ministra práce bylo v nově vznikající vládě jedno z posledních, které se podařilo obsadit. Původně měl Sobotka hned tři silné kandidáty. Bývalý premiér i ministr práce Vladimír Špidla se pak ale stal šéfem poradců premiéra. Stínový ministr práce Roman Sklenák zase upřednostnil post předsedy poslaneckého klubu. Sklenák dnes uvedl, že dává přednost setrvání v čele sněmovní frakce. Kdyby ale dostal Sobotky nabídku vést ministerstvo práce a sociálních věcí, vážně by o tom s ním jednal. 

Šance pro Sobotku: nominuje ČSSD do vlády ženu?

"Pro Bohuslava Sobotku je to velký problém, protože jak víme z předchozích jednání, tak toto ministerstvo bylo vlastně nejdéle obsazované, byl tam poměrně velký soupis možných kandidátů. A byly mezi nimi takové osoby jako Vladimír Špidla, jehož jméno by bylo asi velký problém pro Miloše Zemana. Je otázka, jestli se při té nové nominaci Špidlovo jméno znovu
objeví," uvedl ve studiu ČT24 politolog Petr Just. Znovu se skloňuje také jméno Romana Sklenáka, který ovšem stojí v čele poslaneckého klubu. 

Podle Justa to teď vypadá, že se zatím bude hledat pouze nástupce Petra Krčála, i když měl Zeman výhrady k jiným kandidátům v navrhované sestavě. „Předpokládám, že budeme trvat na tom, že předložená jména jsou neměnná,“ řekl Jiří Dienstbier, podle něhož prezident nemůže návrh bezdůvodně odmítnout.

Just navíc upozorňoval, že si může Bohuslav Sobotka při výběru nového ministra práce vylepšit pověst - mnozí komentátoři i politologové totiž ČSSD vytýkali, že ačkoliv se hlásí k odkazu moderní levice 21. století, tak do vlády nenavrhla žádnou ženu - v pravděpodobném kabinetu jsou pouze dvě ministryně, a to z řad hnutí ANO. „V souvislosti s postem ministra práce se zmiňovalo jméno náměstkyně jihočeského hejtmana Ivany Stráské nebo Michaely Marksové-Tominové, která je ve stínové vládě ČSSD mluvčí pro lidská práva a rodinu,“ dodal Just. V médiích se spekuluje také o zlínské krajské radní Taťáně Valentové Nersesjan.   

Miloš Zeman jmenuje Sobotku premiérem v pátek. Teprve poté dostane oficiální seznam ministerských kandidátů – včetně nástupce Petra Krčála. Prezident avizoval, že se chce osobně se všemi kandidáty sejít. Nová vláda by mohla vzniknout do konce ledna.

Kdo je Petr Krčál?

Petr Krčál (49) absolvoval elektrotechnické učiliště (1982), později složil maturitu (1988);
vystudoval sociální pedagogiku na zlínské Univerzitě Tomáše Bati (2007) a andragogiku
na Univerzitě Jana Amose Komenského (2009). V současnosti působí jako zastupitel a radní Kraje Vysočina odpovědný za sociální oblast (od 2008) a od listopadu 2013 je předsedou krajské organizace ČSSD na Vysočině. Členem ČSSD je od roku 1996, působil mj. jako místopředseda jihomoravské organizace (v 90. letech) nebo šéf žďárské okresní organizace; v letech 2002 až 2010 byl zastupitelem obce Polnička, kde působil i jako radní.