VZP začala motivovat lékaře k předepisování levnějších léků

Praha – Jak ušetřit na lécích? Už skoro rok má VZP pro lékaře tzv. pozitivní listy, na nichž doporučuje léky, u kterých vyjednala s výrobci 15 až 30procentní slevy. Aby svému doporučení dodala váhu, zavedla pojišťovna od ledna ještě bonusy pro lékaře, kteří předepíší lék z pozitivního listu alespoň v polovině případů.

Když lékař předepisuje léky na žaludek, cukrovku nebo řídnutí kostí, může si vybrat z celé řady preparátů. Jejich účinné látky jsou stejné – jediný rozdíl bývá v ceně přípravku. Podle VZP by tak lékaři měli sáhnout po tom nejlevnějším. Aby je poznali, mají od VZP k dispozici speciální seznamy těchto léků, tzv. pozitivní listy.

„Beru to v úvahu, ale pro mě je důležitý samozřejmě pacient, tak to neměním za každou cenu,“ řekl ČT24 praktický lékař Jáchym Bednář. Čísla pojišťovny ale ukazují, že její doporučení vyslyšelo víc lékařů, než předpokládala. Například Clopidogrel, tedy lék, který brání vzniku nebezpečných krevních sraženin, se na pozitivní list dostal od května. V červenci už ho lékaři předepisovali o 80 % víc než dřív.

„Úspora je větší, než jsme čekali - rozhodně nad půl miliardy korun,“ pochvaluje si mluvčí VZP Oldřich Tichý. Část z ní se nyní pojišťovna rozhodla přenést i na samotné lékaře. Pokud bude z pozitivního listu alespoň 50 % léků, které lékař předepsal v dané lékové skupině, navýší mu pojišťovna rozpočet o 25 %. Rozšiřovat by se navíc pozitivní listy měly o další preparáty – brzy by na nich měly přibýt například léky na vysoký tlak.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)