Svíčky a slib věrnosti: Češi patří do elitního univerzitního spolku

Praha – České vysoké učení technické (ČVUT) už rok umožňuje svým studentům získávat prestižní stipendia a šanci pro vstup na americké univerzity. Pražská fakulta se jako druhá v Evropě zapojila do mezinárodní sítě nejlepších škol zaměřenou na počítačové vědy – čestné společnosti Upsilon Pi Epsilon (UPE). V sekci je v současnosti 47 studentů s nejlepšími výsledky. Spolek si navíc stále uchovává atmosféru výjimečnosti. Noví členové například přísahají věrnost při svíčkách. Stejným rituálem prošel i spoluzakladatel Applu Steve Wozniak nebo tvůrce jednoho z nejpoužívanějších programovacích jazyků C++ Bjarne Stroustrup.

Přísná kritéria pro vstup umožní každý rok přijmout kolem 20 osob. Výměnou je šance získat stáž a v budoucnu třeba i stálý post ve firmách jako Google, IBM nebo Microsoft. Už v premiérovém ročníků členství se také několik studentů počítačových věd ČVUT dostalo na americké univerzity. Členství v mezinárodním sdružení ale dává i možnost zvát na přednášky zahraniční akademiky nebo zástupce prestižních firem. Obohacování zkušeností tedy funguje i opačně. Jedna ze studentek se například už stihla s pražskými kolegy podělit o zkušenosti ze stáže v Googlu.

„Původním cílem bylo založit organizaci, která by dokázala obměňovat výborné studenty v oboru počítačové vědy po celém světě,“ představil ve vysílání ČT profesor čestný předseda James Comer. V roce 1967 byl u zrodu celého projektu. Od té doby UPE kromě amerických univerzit přijala i vysoké školy z Mexika, Japonska nebo Bulharska – a od minulého roku i pražskou ČVUT.

Českou sekci pomohl založit mladý akademik

Za fakt, že čeští studenti IT nyní mohou proklouznout mezi světovou elitu, v mnohém mohou vděčit Tomáši Černému. Mladý akademik, v současnosti působící přímo na katedře počítačů, měl možnost individuálně studovat ve Spojených státech a byl do UPE sám přizván. „Když jsem se vrátil do Česka a začal jsem pracovat na katedře počítačů na FEL ČVUT, tak jsem si říkal, že kolem mě je mnoho talentovaných studentů a já bych chtěl, aby měli podobné podmínky, jako jsem měl já,“ říká Černý. A tak oslovil Comera s tím, zda by bylo možné založit českou sekci.

Z vlastních zkušeností tvrdí, že studium na spřátelených univerzitách je kvalitou srovnatelné. „Je to hlavně anglický jazyk, který naši studenti opravdu potřebují, a jakmile toho dosáhnou, tak není žádný rozdíl. To studium, které my jim nabízíme, je velice podobné,“ dodává s tím, že hlavním rozdílem je možnost individuálního přístupu. „Já mohu srovnat univerzitu, která byla menší, takže já jsem tam měl prakticky stejný počet studentů jako kantorů. U nás je těch studentů mnohem víc, takže možná ten osobní kontakt je něco, co by bylo pro ty studenty zajímavé,“ dodává.

James Comer, čestný předseda UPE:

„Naším cílem je odměňovat studenty, kteří studují informatiku a jsou nejlepší v tomto oboru. Studenti, kteří jsou členy UPE, budou nejspíš spoluvytvářet špičkovou technologii, která se bude používat v horizontu 10 až 15 let.“