Zeman rekordman. Žádný z prezidentů nevybíral premiéra déle

Praha - Prezident Miloš Zeman překonal rekord. Ještě nikdy v historii České republiky se nestalo, že by hlava státu po sněmovních volbách tak dlouho otálela se jmenováním nového předsedy vlády jako on. Prvenství dosud držel Václav Klaus se čtyřiasedmdesáti dny, Zeman dnes začal 76. den a ještě jich několik přidá - Bohuslava Sobotku chce jmenovat až příští týden. Už dnes ale okomentuje dosavadní průběh vládních vyjednávání a od předsedy ČSSD také převezme seznam ministrů.

Dosud největší rozestup mezi volbami do Poslanecké sněmovny a jmenováním premiéra Česko zažilo před osmi lety. Z vyhrocené volební kampaně vzešel patový poměr hlasů v Poslanecké sněmovně 100:100 a předseda ODS Mirek Topolánek si šel k Václavu Klausovi na Pražský hrad pro jmenování premiérem teprve 74 dní po volbách.

Z říjnových voleb vzešla koaliční síla přesvědčivější, ani 111 hlasů od ČSSD, ANO a lidovců ale nepomohlo k tomu, aby Miloš Zeman Václava Klause nepřekonal. Rekord padl včera, dva dny po podpisu koaliční smlouvy. „Na straně vznikající koalice je již vše hotovo a nic z našeho pohledu nebrání vzniku vlády. Nyní je plně na tahu prezident republiky,“ zopakoval tehdy předseda sociální demokracie a premiérský kandidát Bohuslav Sobotka (čtěte víc).

Předseda vlády byl v Česku dosud nejrychleji po volbách jmenován v letech 1998 a 2002, kdy to prezidentu Václavu Havlovi u Miloše Zemana, respektive Vladimíra Špidly trvalo 27 dnů.

Zemanův nabitý den. Komentář ke koalici, schůzka se Sobotkou

Je přitom pravděpodobné, že na Zemanově časomíře ještě několik dní přibude. Prezident včera sice v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že Sobotku jmenuje premiérem „v řádu několika dní“ (čtěte víc), nebude to ale dříve než po návštěvě Karlovarského kraje. Tu hlava státu plánuje od pondělka do středy. „V tuto chvíli je každý krok oddalováním, protože prezident měl Bohuslava Sobotku jmenovat už dávno, přinejmenším v situaci, kdy spěla k podpisu koaliční dohoda. Koneckonců, podle Ústavy má dva pokusy,“ kometoval ve studiu ČT24 postup prezidenta redaktor ČRo Radko Kubičko.

Ještě před svým ústavním krokem chce navíc Zeman okomentovat předložené složení vlády. Na dnešní tiskové konferenci v jednu hodinu po obědě zveřejní své výhrady vůči některým ministrům. O nich po návštěvě Hradu informoval už v úterý šéf Senátu Milan Štěch s tím, že hlava státu vznáší připomínky u kandidátů napříč koaličními stranami.

Hovoří se zejména o tom, že Zeman, který zdůrazňuje požadavek odborného vedení resortů, má připomínky i osobního rázu k sociálním demokratům Jiřímu Dienstbierovi a Lubomíru Zaorálkovi, lidovci Marianu Jurečkovi a Martinu Stropnickému z ANO. Podle některých médií má prezident výhrady také k Milanu Chovancovi z ČSSD. „Prezident republiky může vznášet námitky z hlediska zákonných a ústavních podmínek. Jde o činnosti, které jsou s funkcí ministra neslučitelné – nejde však o předpoklady, vlastnosti nebo zkušenosti kandidátů, ale o to, aby nebyly ve střetu zájmů,“ připomíná v této souvislosti ústavní právník Aleš Gerloch.

Své výhrady bude moct Zeman probrat s premiérským aspirantem Bohuslavem Sobotkou – šéf sociální demokracie mu totiž už odpoledne v 16:00 hod. přinese koaliční smlouvu včetně ministerského seznamu.

  • Komentátor Respektu Jan Macháček: „Myslím, že je v pořádku, že pan prezident sdělí svoje výhrady vůči kandidátům na ministry – a pak jmenuje Bohuslava Sobotku premiérem. Na to má legitimní nárok. Jiná věc by byla, kdyby kvůli výhradám vůči kandidátům, které se mísí s osobními animozitami, blokoval vznik vlády. Na to podle mého soudu i podle názorů ústavních právníků nemá vůbec nárok.“ 

Čekání na premiéra v číslech:

  •  1996 - 33 dnů

Volby se konaly 31. května a 1. června, dosavadní premiér Václav Klaus (tehdy ODS) byl znovu jmenován do funkce předsedy vlády spolu s celým koaličním kabinetem 4. července.

  •  1998 - 27 dnů

Volby se konaly 19. a 20. června, tehdejší předseda ČSSD Miloš Zeman byl jmenován premiérem 17. července a celá menšinová vláda sociální demokracie pak 22. července.

  • 2002 - 27 dnů

Volby se konaly 14. a 15. června, tehdejší předseda ČSSD Vladimír Špidla byl jmenován premiérem 12. července, jeho koaliční vláda pak 15. července.

  • 2006 - 74 dnů

Volby se konaly 2. a 3. června, tehdejší předseda ODS Mirek Topolánek byl jmenován premiérem 16. srpna a jeho menšinový kabinet občanských demokratů (jenž nedostal důvěru sněmovny), pak 4. září 2006.

  • 2010 - 30 dnů

Volby se konaly 28. a 29. května, tehdejší volební lídr a úřadující předseda ODS Petr Nečas byl jmenován premiérem 28. června, jeho koaliční vláda pak 13. července.

  •  2014 - 75 dnů (uplynulo ve čtvrtek 9. ledna)

Volby se konaly 25. a 26. října 2013.