Ministerští adepti skládají své týmy: Marvanová míří na spravedlnost

Praha – Po odtajnění kandidátů na ministry se začínají rýsovat i jména jejich nejbližších spolupracovníků. Podle informací České televize by do křesla náměstkyně ministryně spravedlnosti měla zamířit Hana Marvanová, Tomáš Prouza se stane státním tajemníkem pro evropské záležitosti a premiérův kabinet na Úřadu vlády povede Běla Hejná. Adeptem na náměstka ministra vnitra je Radek Polma. S tímto jménem by ale mohl možný ministr Milan Chovanec narazit – Polma se totiž v listopadu 1989 účastnil zásahu proti studentům v Praze na Národní třídě.

Kandidátka na ministryni spravedlnosti Helena Válková by si ráda do úřadu přivedla bývalou političku a disidentku Hanu Marvanovou. „Známe se řadu let, po profesionální i lidské stránce. Považuji ji za velkého odborníka,“ potvrdila Válková (ANO). Marvanová už podle Válkové nabídku předběžně přijala; na ministerstvu by nyní mohla mít na starosti občanské právo.

Svůj nejbližší tým už si tvoří i kandidát na ministra vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Jedním z horkých kandidátů na post Chovancova náměstka je člen liberecké ČSSD Radek Polma. „Pan Polma byl součástí bezpečnostní komise Lidového domu, to znamená, je to člověk fundovaný v oboru,“ odůvodnil výběr Chovanec.

Radek Polma
Zdroj: ČT24

Polma se jako člen komunistických zásahových jednotek účastnil 17. listopadu 1989 policejního zákroku na pražské Národní třídě. Bylo mu tehdy 19 let. Polma tvrdí, že se akce účastnil jen jako člen praporčické školy. „Stál jsem v kordonu u bývalého obchodního domu Máj. Rozhodně jsem se nezapojil do tvrdého zásahu, bití studentů,“ uvedl již dříve na svou obhajobu. V roce 2010 se objevil na kandidátce ČSSD pro parlamentní volby, kandidaturu ale nakonec právě kvůli své minulosti vzdal (více čtěte zde).

Možný budoucí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se už v pátek dohodl s bývalým ministerským náměstkem Tomášem Prouzou, že bude jeho státním tajemníkem pro evropské záležitosti. Právě Sobotka přivedl v roce 2004 Prouzu na ministerstvo financí. Prouza se zapsal do povědomí především jako bojovník za transparentnější cenovou politiku bank a větší práva spotřebitelů; ochraně spotřebitelů na finančním trhu se věnuje i nyní coby hlavní expert Světové banky. 

Tomáš Prouza na snímku z roku 2010
Zdroj: Jan Zátorský/isifa/LN

Premiérské kabinet na Úřadu vlády povede Běla Hejná, která dosud šéfovala sekretariátu předsedy sociální demokracie. Hejná je vystudovaná psycholožka a v minulosti pracovala jako náměstkyně ministra práce a sociálních věcí, převážně za ministrování Vladimíra Špidly. Byla také poradkyní ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana.

Kdo nahradí současného šéfa Úřadu vlády Radka Augustina, se zatím neví. Sobotka vybírá mezi dvěma kandidáty; nejprve chce ale vyčkat na kroky prezidenta Miloše Zemana ohledně jmenování vlády. „Pak tyto kandidáty budu kontaktovat a ve finále se mezi nimi rozhodnu,“ vysvětlil Sobotka.

Andreji Babišovi (ANO), který zřejmě povede resort financí, by s výběrem daní či rozpočtem mohli radit ekonomové Aleš Michl nebo Petr Zahradník. Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý pak bude nejspíš pomáhat možnému ministrovi obrany Martinu Stropnickému (ANO).