Kauza Rath: 2 400 stran spisu, desítky hodin odposlechů a dva vrácení koně

Praha – U krajského soudu skončilo přehrávání desítek hodin odposlechů, které v kauze kolem Davida Ratha pořídila policie např. v kanceláři Kateřiny Pancové či v její vile. Teď budou následovat odposlechy telefonních hovorů. Podle žalobce Petra Jiráta jsou právě odposlechy klíčovým důkazem a celou skupinu usvědčují z ovlivňování veřejných zakázek. Rath i další obžalovaní však namítají, že nahrávky nejsou srozumitelné. U soudu zazněl mimo jiné záznam, kdy policisté chytili Davida Ratha s krabicí od vína, ve které bylo sedm milionů korun, a slyšet bylo i šustění papíru a počítání Petra Kotta. Podle obžaloby měla trojice Rath, Pancová a Kott na úplatcích dostat dohromady 24 milionů.

Jako první přišly na řadu odposlechy z kanceláře bývalé ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, kde policie nahrávala dění v místnosti a telefonní hovory. Kromě kanceláře nahrávala policie také ve vile Pancové, kterou sdílela spolu se svým partnerem Petrem Kottem – exposlancem za ODS a bývalým šéfem středočeské VZP. Právě tyto dva označuje obžaloba jako hlavní organizátory korupce.

Na odposleších Pancová a Kott rozebírali například postupy týkající se nákupu akcií a zlata. Na jiné nahrávce zase Pancová rozebírá stavební práce financované Středočeským krajem s podnikatelkou Ivanou Salačovou. Ta se jako jediná přiznala ke korupci a obžaloba pro ni navrhuje pozici spolupracující obviněné, za což by jí mohl hrozit nižší trest. Salačová mimo jiné soudu řekla, že v odposleších se hovoří o odevzdání provize 15 milionů korun za to, že získá s další firmou buštěhradskou zakázku.

„Důležitá pasáž je ta, když se bavím o tom, že se odevzdá těch 15,“ řekla Salačová soudu. Řeč byla prý o milionech za to, že její firma Fisa a společnost Konstruktiva Branko, jejíž manažer Pavel Drážďanský je také obžalovaný, dostanou zakázku. Salačová uvedla, že „provizi“ měla s Drážďanským zaplatit napůl. Ze zakázky ale později odstoupila. Padla také zmínka o rekonstrukci gymnázia v Hostivicích, při které Salačová mimo jiné řekla, že „to bude vybírat“. Soudu pak vysvětlovala, že jí tehdy údajně „jeden člověk utekl s penězi“ a musela vyzvednout tři miliony ze svého účtu a dát je Kottovi.

Ivana Salačová
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Část peněz na krajské volby

Salačová také u soudu řekla, že částí zisku z opravy zámku v Buštěhradu chtěla přispět na krajské volby 2012. Řekla to prý tehdejší člence krajského výboru ČSSD Kateřině Pancové. Vyjádření Salačové přišlo jako komentář k policejním odposlechům: „Zmínila jsem se Pancové, že se vzdám části zisku, aby měli něco na volby, ale neznamenalo to, že budu přispívat na volby nějakou částkou předem určenou,“ prohlásila Salačová. Rath po soudním jednání řekl, že měl o Salačové „obecnou informaci“, že přislíbila za svoji firmu pomoc ve volbách a že se případně zeptá i dalších firem, zda dají sponzorský dar ČSSD. Mělo se údajně jednat o desítky milionů korun.

Podle Salačové také odposlechy dokazují, jak se domlouvaly předávky úplatků. Schůzku ohledně provize prý řešila loni s tehdejší ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou, která prý chtěla peníze dodat do své kanceláře. „S paní ředitelkou jsme domlouvaly, kde předáme provizi, první splátku. Navrhovala jsem, že se setkáme v Diplomatu (hotel). Paní ředitelka říkala, že nejbezpečnější je její kancelář,“ uvedla podnikatelka.

„Neseme dárečky!“ V krabici mělo být 14 milionů

Koncem prosince u soudu zazněla nahrávka, kde se hovoří o dárku, kterým měly být krabice s vínem pro další obžalovanou, exšéfku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou. S krabicí na víno zadržela tentýž den policie Ratha poté, kdy odešel ze schůzky s Pancovou z jejího domu v Rudné u Prahy. Nahrávku pořídila policie v kanceláři Pancové, podle záznamu za ní přišli podnikatelka ve stavebnictví Ivana Salačová a manažer firmy Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský se slovy, že „nesou dárky“. Údajně to měly být krabice s vínem. Podle žalobce Petra Jiráta bylo v Drážďanského krabici 14 milionů coby první část provize za získání zakázky na opravu zámku Buštěhrad.

David Rath v policejním autě
Zdroj: Jan Zátorský/isifa/LN

Podle obžaloby pak odvezla Pancová krabici domů do Rudné u Prahy, kde z ní odebrala polovinu peněz, přičemž zbytek si odnesl Rath, když vpodvečer odcházel z domu z jejich společné schůzky. Ratha po odchodu zadrželi kriminalisté a do domu vzápětí vtrhlo policejní komando, které zatklo Pancovou s Kottem. Rath detektivům tvrdil, že v krabici je víno, po otevření se ale ukázalo, že v ní byly bankovky. Rath byl podle svých slov v šoku a neumí si situaci vysvětlit. Odcházel prý s vědomím, že si odnáší víno.

  • Policie: Co je teda tady v té tašce?
    Rath: Mám zato, že víno. Kolegyně mi řekla, že tam dala víno….
    (policie otevírá krabici v igelitové tašce, kde jsou vidět peníze) 
    Policie: Víno to nebude.
    Rath: To je zajímavý.

Rath také v reakci na jeden z odposlechů u soudu řekl, že ho současná ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová v souvislosti s krajskými volbami varovala před údajně chystanou diskreditační akcí proti sociální demokracii. To Benešová potvrdila, varování však podle ní bylo obecné a netýkalo se pozdější šéfky pražského vrchního státního zastupitelství Lenky Bradáčové.

Šustění papírků a investice na Seychelách  

Včera pak u soudu zazněla nahrávka, na které je slyšet šustění připomínající zvuk papíru, přičemž Petr Kott také počítá. Obžaloba tvrdí, že to byly úplatky týkající se veřejných zakázek, Kott to ale odmítá: „Nechápu, jak někdo může z těch zvuků usoudit, že tam někdo počítá bankovky.“ Žádný dialog v nahrávce nezazněl, zatímco na ostatních aktéři hovoří.
   
Soudce přehrál také odposlech, kde se tehdejší hejtman baví s Kateřinou Pancovou o investování peněz v zahraničí. Podle policejního přepisu se oba bavili o ekonomické situaci ve Švýcarsku a uložení peněz také v Lichtenštejnsku, Anglii a na Seychelských ostrovech. Rath to odmítá a tvrdí, že hovory se odehrály v opilosti a byly to obecné řeči, které policie vytrhla ze souvislostí.

Buštěhradský zámek
Zdroj: Tomáš Jůnek/ČTK

Hovor se prý odehrál večer od 20:00 do 23:00 hodin po náročném pracovním dni. „Člověk toho má psychicky dost, vypil jsem také více vína, než je obvyklé, což snižuje schopnost se vyjadřovat a myslet nějak konzistentně a rozumně. Byly to hospodské tlachy složené na hromadu,“ dodal Rath.

Údajně na základě tohoto záznamu zamítaly soudy Rathovy žádosti o propuštění z vazby, protože se obávaly jeho útěku do zahraničí. Rath však na začátku ledna uspěl se stížností u Ústavního soudu, který rozhodl, že byla při prodloužení vazby loni v polovině roku porušena jeho základní práva. Bývalého hejtmana nakonec propustil na svobodu Vrchní soud v Praze loni v listopadu. Rath díky rozhodnutí o nezákonnosti vazby může žádat odškodnění, zatím o tom ale prý neuvažuje.

Skoro poslední přišel na řadu odposlech, který zaznamenává dění ve vile Pancové ve chvíli, kdy byl odcházející David Rath zatčen. Bývalý hejtman se s dvojicí Pancová–Kott rozloučil, krátce poté ho venku zadržela policie i s krabicí od vína. Kott s Pancovou na záznamu dále hovoří, po několika minutách uviděl před domem policii a Pancové řekl, ať zůstane v klidu. Odposlech končí, když zásahová jednotka vyrazila dveře. 

  • Kott – URNA. Nic nedělej. Nic nedělej.
    Pancová – Jsme v pr**li.
    Kott – V klidu, v klidu.
    Pancová – Tak jsme v pr**li.    

Rath má na krku další obvinění, soud zatím do května 

Jirát v kauze viní skupinu 11 lidí z upravování veřejných zakázek ve Středočeském kraji v letech 2011 a 2012. Týkaly se prý opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivicích a modernizace nemocnic. Podmínky obchodních soutěží financovaných zčásti dotacemi Evropské unie byly údajně „ušité na míru“ předem domluvené firmě.
   
Žalobce označuje jako organizátory Pancovou a Kotta, přičemž Rath údajně o všem věděl a dělil se o úplatky. Zbylých osm obžalovaných jsou šéfové a manažeři firem. Rathovi hrozí v případu nejvyšší trest - až 12 let vězení. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 milionů korun. Policie navíc v říjnu rozšířila obvinění Rathovi i dalším aktérům kauzy - do případu je prý zapletena i největší stavební společnost v Česku Metrostav. (Více čtěte v tomto článku)

Kauza Rath pohledem Událostí (zdroj: ČT24)

Hlavní líčení v tomto případu je naplánované do května. Mluvčí krajského soudu Zuzana Steinerová však již dříve uvedla, že nelze určit, zda se soud na jaře přiblíží k závěru, protože dosud není známý například konečný počet svědků. Před soudem se kauza projednává od loňského srpna.

Perličky ze soudní síně

- U soudu zazněla i nahrávka, kde Salačová popisuje, jak si užila dovolenou v Africe, viděla nejvyšší horský masiv kontinentu Kilimandžáro a fotila různá zvířata. Zmiňovala zejména antilopy, zebry, slony, žirafy a šakaly. „To byla stáda, ne jen pár zeber,“ zaznělo u soudu. Rath se ale rozčiloval, že tato nahrávka do spisu nepatří: „Zebry nesouvisí s trestním řízením.“ Podle žalobce však poté navazoval dialog týkající se opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivicích. 

- Kateřina Pancová a Petr Kott žádali o vrácení některých věcí, které jim zabavila policie. Partneři chtěli zpět například televizi a část ze zhruba 30 zabavených milionů. Soud jim ale nevyhověl a vrátil jim pouze dva koně. O zvířata se totiž staraly úřady a tato péče prý byla značně nákladná. 

- David Rath v jednu chvíli přerušil řízení a žádal soudce, aby zařídil, ať se jeden z přísedících nesměje - podle exhejtmana se ironicky ušklíbal. Pacovský odpověděl, že sleduje Ratha, a nemůže proto dohlížet na případné grimasy zbylých čtyř členů trestního senátu. Rath pak požádal, aby se zaprotokolovalo, že „prosí některé členy senátu, aby se zdrželi směšných grimas“.