Vláda odmítla verzi služebního zákona od ČSSD, má vlastní

Židlochovice u Brna – Vláda v demisi na svém výjezdním zasedání v Židlochovicích u Brna odmítla poslanecký návrh služebního zákona. Obsahuje podle premiéra Jiřího Rusnoka řadu nedostatků. Návrh podali poslanci ČSSD a slibují si od něho například odpolitizování státní správy a zvýšení odpovědnosti úředníků za nezákonné rozhodnutí. Kabinet proto projedná v nadcházejícím týdnu vlastní návrh novely, který už podle Rusnokových slov týdny připravuje. Šéf sociálních demokratů ale s premiérovým postojem nesouhlasí. Lidovci budou požadovat, aby služební zákon neumožnil vykonávat funkci ministra tomu, kdo aktivně spolupracoval se komunistickou Státní bezpečností (StB).

„Ke služebnímu zákonu, tedy k poslaneckému návrhu, jsme přijali negativní stanovisko. V té formě, ve které se v tuto chvíli nachází, je v podstatě nepoužitelný,“ prohlásil po výjezdním zasedání kabinetu v demisi jeho předseda Jiří Rusnok. Podle něj ignoruje změny právního řádu od schválení původního zákona do dneška. Obsahuje prý řadu legislativních i věcných nedostatků, dokonce podle Rusnoka je v rozporu s ústavním pořádkem v některých bodech týkajících se práv zaměstnanců. „To ale nemá žádný vliv na jeho projednávání,“ dodal premiér v demisi s vědomím veliké politické vůle jeho projednání maximálně urychlit.

Předseda sociální demokracie a pravděpodobný Rusnokův nástupce Bohuslav Sobotka ale kroutí hlavou. „S tímto názorem vlády nesouhlasím, novela byla pečlivě připravena a projednána. Věřím, že sněmovna zákon schválí,“ zareagoval s tím, že je jeho strana připravena diskutovat o pozměňujících návrzích. To připouští i předkladatel normy a sociálnědemokratický poslanec Jeroným Tejc, který zároveň nevylučuje, že do poslaneckého návrhu mohou být zapracovány některé části návrhu vládního. Odmítá ale Rusnokova slova o ústavním rozporu návrhu.

Kabinet se má podle Rusnoka příští týden zabývat novelou, kterou vláda už několik týdnů připravuje. „Je to také jedna z klíčových kondicionalit pro nastavení nového programovacího období při čerpání peněz z evropských fondů,“ sdělil Rusnok. Návrh po projednání pošle do sněmovny.

Schválení služebního zákona si vytkl prezident jako podmínku jmenování ministrů

O služebním zákonu se mluví nejen v souvislosti s čerpáním peněz z evropských fondů, ale i s možným jmenováním šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který nemá negativní lustrační osvědčení, ministrem financí. Prezident Miloš Zeman se nechal už dříve slyšet, že dostatečnou garancí pro něj bude, když služební zákon, který negativní lustrační osvědčení od ministrů nevyžaduje, projde ve sněmovně prvním čtením (více o služebním zákonu čtěte zde).

Sociální demokracie potvrdila, že chce k zákonu mimořádnou schůzi svolat. „Předáme předsedovi sněmovny žádost o její svolání v pátek, nejpozději v pondělí příští týden - s návrhem termínu 21. ledna,“ informoval předseda poslaneckého klubu ČSSD. A předem vstřícný je k žádosti i šéf sněmovny, rovněž sociální demokrat, Jan Hamáček: „Pokud 40 poslanců doručí žádost o svolání mimořádné schůze, tak jsem připraven této žádosti vyhovět.“ Hnutí ANO už podle Martina Stropnického sbírá podpisy.

Pospíšil: Návrh zákona je legislativní zmetek

„Ten návrh zákona je legislativní zmetek,“ oponoval Jiří Pospíšil (ODS). Návrh podle něho obsahuje natolik zásadní chyby, že je nelze opravit na parlamentní půdě. „Je to pouze účelový krok, jak zajistit Andreji Babišovi jmenování ministrem financí,“ dodal Pospíšil, podle něhož zákon neprojde dále než do prvního čtení.

Věra Jourová (ANO) ale oponuje, že zákon je programovou prioritou všech koaličních stran. „Myslím si, že nebýt podmínek pana prezidenta, tak by mimořádná schůze svolávána nebyla, na druhou stranu i tak by byl projednáván jako jeden z prvních,“ uvedla Jourová.

Služební zákon by měl zjišťovat aktivní spolupráci s StB, říká lidovec Jurečka

Ačkoli služební zákon podle Jurečky není zásadní pro jmenování Andreje Babiše členem vlády, koalice by na jeho přijetí měla aktivně pracovat. „Lustraci či nelustraci pana Babiše by to stejně nevyřešilo,“ prohlásil Jurečka v Interview Daniely Drtinové.

Marian Jurečka
Zdroj: ČT24

Připravované znění zákona podle něj neobsahuje požadavek lustračního osvědčení pro ministry a jejich náměstky, kontroly jejich minulosti se ale zcela nezříká: bude totiž vyžadovat potvrzení, že dotyční aktivně nespolupracovali s StB. „Pro nás je důležité, aby v rámci zákona o státní službě se v principu projevilo toto opatření. To je, aby ministr, případně náměstci, nebyli aktivními spolupracovníky StB,“ potvrdil Jurečka, podle něhož dnes dochází k případům, kdy lidé lustrační osvědčení nezískají, ač nikdy aktivními spolupracovníky StB nebyli, případně byli dokonce evidováni bez svého vědomí.

Co dnes ještě vláda probrala:

  • Zaujala negativní stanovisko k návrhu KSČM, který má zvýšit sociální stipendium na vysokých školách o 480 korun na 2 100 korun měsíčně.
  • Investoři, kteří budou chtít zřídit pracovní místa v oblastech s vysokou nezaměstnaností, by měli od státu dostat čtyřikrát vyšší podporu než teď.
  • Kývla na záměr ministerstva obrany vyhlásit tendr za 540 milionů korun na pětiletou ostrahu vojenských muničních skladů.
  • Schválila také zkrácení doby dražších pátečních jízd, během kterých platí pro kamionovou dopravu vyšší tarif mýtného. Nově by se měla doba, po kterou platí dražší sazby, zkrátit o hodinu a platit od 15:00 do 20:00.

Při jednom z posledních zasedání vlády v demisi ministři na zámku v Židlochovicích na Brněnsku potěšili rovněž své chuťové receptory. Při obědě a večeři po zasedání ochutnali zvěřinové speciality - zatímco k obědu měli ministři bažantí vývar a kachnu s knedlíkem a se zelím, k večeři je čekala marinovaná bažantí prsíčka, kančí ragú či dančí medailonky se špekovými knedlíky. Jako dezert dostali horké maliny.