Červíček do čela policie nepatří, zní závěr ministerské komise

Praha - Policejní prezident Martin Červíček je ve své funkci policejního šéfa neoprávněně, vyplývá z doporučení poradní komise ministra vnitra Martina Peciny. Červíček byl podle závěrů komise odvolán z předchozí funkce náměstka neoprávněným funkcionářem, a tak nemohl být ani jmenován policejním prezidentem. Členové komise tak Pecinovi doporučili zrušit Červíčkovo odvolání z funkce náměstka policejního prezidenta, které předcházelo jeho jmenování do čela sboru. Zrušit by tak měl podle komise Pecina i to. Červíček se hodlá v případě svého odstranění bránit - proti rozhodnutí ministra je připraven podat takzvaný rozklad, případně i žalobu k soudu.

Podle závěrů komise neměl Červíčka odvolat z pozice náměstka policejního prezidenta tehdejší ministr vnitra Jan Kubice, ale další z náměstků Pavel Osvald. „Pochybení spočívá v tom, že pan Kubice nebyl oprávněn odvolat pana Červíčka z pozice náměstka,“ uvedl člen komise a místopředseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Daniel Bláha.

Hlasování čtyřčlenné komise nebylo jednomyslné. Pro Červíčkovo odvolání z funkce se vyjádřili tři ministerští úředníci, Bláha se postavil proti. „Budu podávat oponentní stanovisko. První na pořadí v rozhodování byl pan Červíček a ten logicky nemohl rozhodovat sám o sobě a logicky o něm nemohl rozhodovat ten, kdo byl v pořadí pod ním. Tudíž tuto věc sice zákon o služebním poměru neřeší, ale z povahy věci je jasné, že pokud nemohu rozhodovat sám o sobě, musí o mně rozhodovat nadřízený,“ řekl pro ČT.

Právní tahanice zřejmě nekončí

Advokát a zmocněnec Martina Červíčka Josef Kopřiva považuje argument komise za scestný, navrch odporující právním předpisům. Podle něj se verdikt komise opírá o rozkaz 21 z roku 2012, který vymezuje zastupitelnost policejního prezidenta. Na jeho základě komise došla k závěru, že ministr nemohl odvolat Červíčka z funkce náměstka a následně ho jmenovat policejním prezidentem. Kopřiva tvrdí, že tento rozkaz 21, který vydal Petr Lessy, neoprávněně zrušil ustanovení organizačního řádu, kde je zastupitelnost policejního prezidenta vyřešena už od roku 2008. „Když pan ministr vnitra odvolá pana Červíčka, podáme rozklad. Až o něm pan ministr rozhodne, podáme žalobu u správního soudu,“ dodal Červíčkův advokát.

Petr Lessy a Martin Červíček (archivní foto)
Zdroj: Igor Šefr/ČTK

Chovanec míří na Pecinovo místo, zatím stojí za Červíčkem

Pokud se Pecina přikloní k doporučení komise, pak do křesla policejního prezidenta usedne skutečně Petr Lessy, jeho současný dubl Martin Červíček by se pak stal jeho náměstkem. Vzhledem k rodící se nové vládě je relevantní také stanovisko Pecinova pravděpodobného nástupce Milana Chovance (ČSSD), který na celou záležitost pohlíží z poněkud odlišného úhlu: „Aby pan Červíček zůstal minimálně do té doby, než se rozhodne o tom, zda informace, které uvádí Martin Pecina, jsou relevantní.“

Pecina nedávno navrátil odvolaného šéfa policie Petra Lessyho do služby s odůvodněním, že musí konat na základě pravomocného verdiktu, který Lessyho před zákonem očistil. Zahájil rovněž přezkumné řízení, které mělo ve chvíli dvojvládí v čele policie vyjasnit, kdo zůstane jediným policejním prezidentem.

Lessyho propustil ze služebního poměru v srpnu 2013 tehdejší ministr Jan Kubice poté, co policejního prezidenta obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů. Lessy údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Obvodní soud následně Lessyho zprostil viny, odvolací pražský městský soud pak trestní řízení zcela zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení. Zasáhnout do kauzy ale může ještě nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman s případným dovoláním.