Hejtmani si musejí vybrat, vzkazuje Sobotka. Podle Haška není spěch

Praha – Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka trvá na tom, aby si hejtmani zvolení do sněmovny vybrali jednu ze svých funkcí. Souběh funkcí povolilo vedení strany jen na půl roku. Jenže hejtmani se zatím, až na Milana Chovance, nerozhodli. A pravděpodobný budoucí premiér si myslí, že by měli dodržet slovo. „Jsem přesvědčen o tom, že poslanci ČSSD, kterých se uvedené usnesení týká, se zachovají čestně a odpovědně a nebudou pro sebe požadovat neoprávněné výhody…,“ uvedl ve svém tiskovém prohlášení. Hašek přisuzuje Sobotkovy výroky na adresu hejtmanů jeho únavě z povolebních vyjednávání. Veřejnost nyní podle něj zajímá sestavení vlády, a ne hejtmani v poslaneckých lavicích.

Od voleb zatím uplynuly dva měsíce a pouze plzeňský hejtman Milan Chovanec, který by se měl v nové vládě stát ministrem vnitra, v nejbližší době plánuje opustit funkci v čele krajského zastupitelstva. Ostatní čtyři hejtmani zatím podle České televize rozhodný krok neučinili: jihočeský hejtman Jiří Zimola a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek váhají. Josef Novotný z Karlovarského kraje se k této záležitosti v sobotu nevyjádřil a jihomoravský hejtman Michal Hašek čeká, až bude ustavena nová vláda - více čtěte zde: Hejtman, nebo poslanec ČSSD? Silná slova po volbách jsou pryč

Sobotka poukázal na to, že tato podmínka byla schválena ještě před sestavením kandidátek pro předčasné volby. „Všichni naši kandidáti s ním museli počítat a nikdo z nich se proti tomuto usnesení veřejně neohradil,“ poznamenal Sobotka. 

Šéf ČSSD pro ČT: „Hejtmani nestíhají, to znamená, nejsou schopni se účastnit jednání Poslanecké sněmovny, mají velmi špatnou docházku, účast na hlasování,“ vysvětloval Sobotka důvody, proč strana nerada vidí, když jsou poslanci zároveň i hejtmany.

Právě Hašek byl přitom podle Sobotky v minulém volebním období symbolem toho, že funkci hejtmana a poslance nelze plnohodnotně kombinovat. „ČSSD a náš poslanecký klub v minulosti se sloučením poslaneckého a hejtmanského mandátu neučinily dobrou zkušenost. Michal Hašek měl jednu z nejhorších docházek a účastí na hlasování jak poslaneckého klubu, tak i celé Poslanecké sněmovny. Voliči i novináři na to oprávněně kriticky poukazovali,“ uvedl dnes Sobotka na adresu svého stranického rivala, který ho chtěl krátce po volbách sesadit z předsednické funkce. 

Místo toho nakonec samotný Hašek po lhaní o lánské schůzce u prezidenta republiky Miloše Zemana, která se konala večer po volbách, přišel o funkce ve vedení ČSSD. Proti Sobotkově sobotní kritice v ČT se ohradil. „Dělat takové zbrklé soudy a odsudky hejtmanů-poslanců, jako dnes předvedl předseda ČSSD, přisuzuji jeho únavě z maratónu náročných povolebních vyjednávání. Jinak by se jistě zmínil o tom, že na rozhodnutí jsou ještě čtyři měsíce a že se usnesení ÚVV týká i primátorů a starostů,“ uvedl Hašek na svém facebookovém profilu. Veřejnost podle něj v současné době čeká především na sestavení vlády, nikoliv na vyřešení otázky hejtmanů v poslaneckých lavicích. 

Hejtmani s rozhodnutím nechtějí spěchat

Karlovarský hejtman Josef Novotný, který si původně nenašel na vyjádření pro ČT čas, se dnes postavil k výzvě ÚVV ČSSD kriticky; uvedl, že nikdy neslíbil, že jedno z míst opustí. Navíc usnesení výboru označil za nespravedlivé: „Proč to není pro senátory, z nichž někteří jsou také starostové, proč to není pro starosty a pro spoustu dalších lidí, kteří mají různé další jiné aktivity. Nelze vybrat jen pár lidí. To je jeden z bodů, který rozděluje stranu,“ řekl Novotný. 

Vyčkává i jihomoravský hejtman Michal Hašek: „Nyní otevírat údajný problém kumulace funkcí považuji za objevení Ameriky, navíc v době, kdy se sněmovna nesejde zhruba šest týdnů. Musím se ptát po pravém důvodu této hysterie.“ Rovněž hejtman Vysočiny Jiří Běhounek pokládá to, že se záležitost řeší nyní, za zástupný problém: „Žádné rozhodnutí nemám. Trvám na tom, že až bude ustavena vláda a zjistíme, jak se vláda chová ke krajům, tak se rozhodnu.“

Zákon kumulaci funkcí poslance a hejtmana nezakazuje - to je nejčastější argument těch, kteří nechtějí jednu z funkcí opustit. Usnesení nejvyššího orgánu ČSSD by přesto měli podle šéfa strany politici respektovat. „Já bych pokládal za pohrdání voliči a nedodržení slova, které jsme dali voličům, pokud by takováto nepřípustná kumulace funkcí do budoucna pokračovala,“ myslí si Sobotka. 

Poslanci ČSSD ve sněmovně
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Hejtmani, kteří jsou zároveň poslanci

  • Michal Hašek - Jihomoravský kraj
  • Jiří Zimola - Jihočeský kraj
  • Milan Chovanec - Plzeňský kraj
  • Josef Novotný - Karlovarský kraj
  • Jiří Běhounek - Kraj Vysočina

A nejde jen o hejtmany 

S rozhodnutím nespěchá ani náměstek středočeského hejtmana a starosta Nymburka Miloš Petera. „My máme čas do toho dubna a já ten čas využiji,“ řekl. Jiní politici se staví ke hromadění funkcí různě. Například Lubomír Toufar (ČSSD) opustil už v prosinci křeslo starosty Blanska. Také lidovec Jaroslav Klaška před časem ohlásil, že odejde z pozice starosty Šlapanic na Brněnsku, a to v řádu měsíců. Jeho stranický kolega Josef Uhlík stojí sice dál v čele Ratíškovic na Hodonínsku, nově je ale neplaceným starostou. Komunistický poslanec Vojtěch Adam (KSČM) patrně zůstane i nadále starostou Ivančic na Brněnsku. 

Funkci olomouckého primátora se chystá složit Martin Novotný (ODS). Původně avizoval, že rezignuje po sestavení rozpočtu, který byl schválen na konci loňského roku. Nyní říká, že počká, až sněmovna rozhodne o vyslovení důvěry nové vládě, kterou sestavují ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL.

Podle červnového usnesení předsednictva a ústředního výkonného výboru strany by poslanci za ČSSD, kteří jsou zároveň na vysokých postech v krajské či komunální správě, měli do půl roku jednu z těchto funkcí opustit.