Krčál bude podle Sobotky krizovým manažerem sociálních věcí

Praha – Petr Krčál přijal nabídku budoucího premiéra Bohuslava Sobotky na post ministra práce a sociálních věcí. Jeho hlavním úkolem bude podle Sobotky fungování systému vyplácení dávek a aktivní boj s nezaměstnaností. „Pro mě je důležité, aby při mém vstupu na ministerstvo byl stabilizovaný systém výplaty sociálních dávek,“ naznačil priority Krčál. V oblasti politiky zaměstnanosti by chtěl věnovat větší prostor absolventům škol, lidem kolem padesátky a zdravotně postiženým. Zaměřit se ale chce i na seniory a rodiče s dětmi.

Sociálnědemokratický radní Kraje Vysočina Krčál by podle Sobotky v čele ministerstva měl být především dobrým krizovým manažerem. „Petr Krčál se pět let zabýval v Kraji Vysočina fungováním sociální politiky, myslím si, že by mohl být krizovým manažerem,“ řekl Sobotka, který jako zásadní problém vidí naprostý rozklad situace na úřadech práce po působení ministrů práce za TOP 09.

Kdo je Petr Krčál?

Krčál (49) absolvoval elektrotechnické učiliště (1982), později složil maturitu (1988); vystudoval sociální pedagogiku na zlínské Univerzitě Tomáše Bati (2007) a andragogiku na Univerzitě Jana Ámose Komenského (2009). V současnosti působí jako zastupitel a radní Kraje Vysočina odpovědný za sociální oblast (od 2008) a od listopadu 2013 je předsedou krajské organizace ČSSD na Vysočině. Členem ČSSD je od roku 1996, působil mj. jako místopředseda jihomoravské organizace (v 90. letech) nebo šéf žďárské okresní organizace; v letech 2002 až 2010 byl zastupitelem obce Polnička, kde působil i jako radní.

Sobotka také poukázal na to, že Krčál je ve vrcholové politice novou tváří. „Myslím si, že sociální demokracie by ve vládě měla mít schopnost dokázat prezentovat i nové lidi a nové tváře,“ řekl šéf ČSSD. Zároveň je podle Sobotky Krčálovou devízou znalost problematiky vyplácení sociálních dávek „z druhé strany“ na krajské úrovni.

  • „Spolupracoval s ministerstvem na financování sociálních služeb na úrovni krajů. My potřebujeme toto téma dlouhodobě uchopit a stabilizovat financování sociálních služeb a současně sociální služby modernizovat a transformovat a Petr Krčál má v tomto ohledu dobrou zkušenost,“ uvedl Sobotka.

Právě systém výplaty sociálních dávek je podle Krčála v tuto chvíli klíčovým úkolem ministerstva. „Řešení spatřuji v systému, který fungoval a s kterým jsme měli dobré zkušenosti na úrovni krajů - a to byl OKsystem. Pokud se podaří podepsat smlouva s OKsystemem, kterou naznačil ministr Koníček, tak jsem přesvědčen, že tam nebudou žádné další výkyvy,“ naznačil řešení Krčál.

Pokud jde o dlouhodobé plány, Krčál plánuje zavést víceleté financování sociálních služeb, které by měly zajišťovat kraje. „Mou ambicí je, aby kvalitně přešel systém financování sociálních služeb na kraje,“ uvedl Krčál. 

Po dnešním jednání s předpokládaným premiérem a šéfem sociální demokracie Bohuslavem Sobotkou Krčál novinářům řekl, že už uvažuje o svém týmu. „Protože ještě nejsem vybrán prezidentem republiky a vláda není jmenována, nerad bych se k této otázce vyjadřoval. Tým si tvořím a přemýšlím o určitých lidech, kteří by na ministerstvo práce a sociálních věcí šli,“ řekl Krčál, který je nyní radním pro sociální věci v Kraji Vysočina. Podotkl, že na samotném ministerstvu působí řada lidí, které by mohl využít.

Zrušený systém vyplácení sociálních dávek prostřednictvím sKaret pokládá Krčál za minulost, k níž se nelze vrátit. „Pořád tam je otazník kompenzace za dobu, kdy systém byl vytvářen. Tam bude potřeba jednat s Českou spořitelnou,“ podotkl Krčál.

Sobotka měl na post ministra práce a sociálních věcí tři silné kandidáty. Prvním z nich byl stínový ministr práce Roman Sklenák, který ale upřednostnil svou práci předsedy poslaneckého klubu.

Krčál se stal nejpravděpodobnějším kandidátem na ministra práce poté, co bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla, který byl rovněž v užším výběru kandidátů na toto ministerské křeslo, v pátek přijal Sobotkovu nabídku, aby se stal jeho šéfporadcem. „Kdybych chtěl Špidlu hodit přes palubu, tak bych mu nenabídl funkci poradce předsedy vlády. On má unikátní zkušenost nejen bývalého premiéra, ale i bývalého člena Evropské komise a jeho zkušenosti a osobní kontakty pro premiéra mohou být hodně důležité,“ řekl k tomu Sobotka.

OBRAZEM: Kdo by měl zasednout v budoucí vládě?

Vydáno pod