Vláda stojí o dětské skupiny, souhlasí s prodejem letounů L-159

Praha – Za nejdůležitější z vládou schválených návrhů zákona označil premiér v demisi Jiří Rusnok ten, který má umožnit vznik takzvaných dětských skupin, které mají sloužit k hlídání ratolestí pracujících rodičů. Vznikající kabinet v koaliční dohodě počítá ale spíš s domácími a evropskými dotacemi na rozšíření jeslí a školek a podporou školek firemních. Kabinetem prošel i návrh na odprodej nepotřebných letadel L-159 americké společnosti Draken International, která stojí až o 28 z 36 nepoužívaných českých bitevníků. První stroje do USA zamíří koncem roku a k výcviku by je měli používat armádní piloti Spojených států.

„Jsme toho názoru, že tento zákon je zapotřebí,“ prohlásil po jednání vlády ministr práce v demisi František Koníček o normě týkající se dětských skupin. Podle něj má zákon přispět k tomu, aby zaměstnavatelé umožnili návrat rodičů do zaměstnání.

V dětské skupině by mohlo být nejvýš 24 dětí. Provozovatel skupiny by s rodiči uzavíral smlouvu, musel by představit plán výchovy a péče. Do jeho režie by spadaly i vhodné prostory a personál. Požadavky ale mají být mírnější než u školek. Náklady na zřízení skupiny odhaduje ministerstvo zhruba na půl milionu korun, provoz by ročně vyšel asi na 456 tisíc korun.

Už na jaře 2013 záměr odsouhlasila bývalá vláda Petra Nečase, poslanci ho ale nestihli projednat, protože došlo k rozpuštění sněmovny. Vznikající kabinet v koaliční dohodě počítá ale spíš s domácími a evropskými dotacemi na rozšíření jeslí a školek a podporou školek firemních.

O bitevní letouny stojí americká firma školící piloty armády USA

Letouny L-159 jsou teď v hangárech společnosti v ochranných obalech. Smlouvy s firmou Draken by ministerstvo obrany mohlo podepsat ještě během ledna. „Po deseti letech by větší část těchto letounů mohla nalézt svého nového majitele,“ uvedl ministr obrany v demisi Vlastimil Picek. Stroje pak do Spojených států předá firma Aero Vodochody. Podle resortu za to nebude brát provizi.

Uskladněné letouny L-159
Zdroj: ČT24

Armáda má celkem 36 podzvukových bitevníků z produkce Aera Vodochody. Osm z nich si nechá na náhradní díly, 28 by jich pak mělo putovat do Spojených států. Společnost Draken je chce využívat k výcviku - měly by simulovat nepřátelské stroje. Česká letadla na americkém nebi by společnosti mohla přinést reklamu. Tratit by ale neměl ani stát.

Za letadla sice dostane mnohonásobně méně, než za ně před lety zaplatil, nebude ale muset platit za jejich uskladnění a bude moci investovat do dalšího vývoje vzdušné techniky.Podle náměstka ministra obrany Daniela Koštovala společnost zaplatí za jednotlivé stroje od 434 do 516 milionů korun podle jejich technického stavu.

O prodeji letounů se mnohokrát jednalo, vždy ale jednání selhala:

  • Ambiciózní projekt letounů L-159 měl zachránit společnost Aero Vodochody. Česká armáda jich objednala 72 kusů, z nichž ale využívá pouze třetinu.
  • Blízko ke kontraktu byla firma Aero v roce 2003. Indické letectvo ale v soutěži na nové cvičné stroje upřednostnila britské stroje Hawk.
  • Další jednání se uskutečnila například v Keni, Egyptě, Indonésii, Izraeli, Nigérii, Filipínách nebo Bolívii. Z evropských zemí se o L-159 zajímaly Slovensko, Polsko, Řecko či Maďarsko.
  • Pět L-159 bylo součástí kontraktu na nákup transportních letadel CASA pro českou armádu. Tři letadla CASA ČR od konsorcia EADS koupila, čtvrtý stroj vyměnila za pět L-159. EADS je plánoval využívat při výcviku španělských pilotů. Dvě dvoumístné L-159 ale konsorcium českému letectvu vrátilo jako součást kompenzací za zpoždění při zprovozňování systému ochrany letounů CASA.
  • V říjnu 2012 vypsalo české ministerstvo obrany soutěž na prodej osmi L-159, počátkem února 2013 byl ale tendr zrušen, protože zájemci nenabídli dostatečnou finanční částku.
  • Na podzim 2012 projevil zájem o L-159 Irák, který chtěl koupit 28 dvoumístných strojů, z toho 24 úplně nových. Kontrakt na cvičné stroje nakonec získala jihokorejská firma Korea Aerospace Industries.
  • V dubnu 2013 projevil o L-159 zájem afghánský prezident Hamíd Karzáí. O měsíc později oznámil premiér Petr Nečas (ODS), že L-159 se zúčastní tendru na výcvikové letouny v Polsku. Letos v červnu ale Aero z polského tendru odstoupilo, letouny má dodat italská společnost Alenia Aermacchi.

zdroj: ČTK

Smlouva o gripenech by mohla být podepsána už v březnu

Vládav demisi přerušila jednání o prodloužení pronájmu švédských stíhaček Gripen, konečné rozhodnutí o kontraktu nechá na příštím kabinetu. Cena nového pronájmu činí zhruba 448 milionů švédských korun ročně. Při současném kurzu bude celková částka za dvanáctiletý pronájem přibližně 16,5 miliardy českých korun.