Města se připravují na Silvestra, ohňostroje plánují na Nový rok

Praha - Přípravy na oslavy nového roku vrcholí. A to nejen v restauracích a barech, ale také v domácnostech. Lidé sice letos plánují na lahůdkách a rachejtlích spíše šetřit, města si ale tradiční ohňostroje většinou ujít nenechají. Mnoho z nich ho kvůli dětem a seniorům přesunulo až na 1. ledna večer. Při nákupu pyrotechniky i alkoholu by ale lidé neměli zapomenout na důležitá pravidla - například kvalitu a původ výrobku.

Lidé většinou plánují oslavit příchod Nového roku doma či u svých přátel a nutné přípravy si zařizují sami. Kromě alkoholu už tradičně stáli frontu na uzeniny a lahůdky. „Oproti uplynulým rokům je vidět, že je stále v lidech tendence šetřit,“ podotkla Judita Urbánková, mluvčí společnosti Ahold. A plné ruce práce mají i firmy, které na zakázku vyrábějí chlebíčky a obložené mísy.

Slaví se ale nejen u domácích krbů, ale často i v ulicích a barech. Oslavu příchodu nového roku na náměstí bude mít třeba hlavní město. V parket se na celý večer promění Staroměstské náměstí. „Program začne už od tří hodin odpoledne, kdy nastane takový dvouhodinový program speciálně pro děti,“ upřesnila mluvčí společnosti Taiko Eva Hromádková.

V Brně se letos největší silvestrovská akce připravuje v Boby centru. Pořadatelé tu na Silvestra čekají až 2 tisíce lidí. V Ostravě proběhnou největší oslavy ve Stodolní, kde budou otevřeny všechny bary. „Stodolní žije z polských a pražských turistů, je to více méně takový fenomén,“ konstatoval manažer restaurace ve Stodolní Richard Volný.

Silvestrovská oslava
Zdroj: CandyBox Images/ISIFA

Města budou odpalovat ohňostroje až na Nový rok

K Silvestru  patří i ohňostroje. Ten půlnoční ale bude letos ve většině měst spíš výjimkou. Radnice se častěji rozhodly pro první den Nového roku. Praha ho bude mít od osmnácti hodin. „Vrátili jsme se zpátky k té osvědčené variantě, to znamená Letná tak, aby měli možnost pozorovat ohňostroj třeba lidé z Vítkova nebo ze vzdálených míst,“ vysvětlil mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf.

Podobné to bude například i v Brně. Připravili zde celý novoroční program, který se bude odehrávat na různých místech ve městě. „Vrcholem je ohňostroj z hradu Špilberk a zájem veřejnosti je poměrně značný,“ dodal mluvčí Magistrátu města Brna Pavel Žára. Některá města ale plánují šetřit, a udělají proto letos Silvestr o něco kratší.

Peníze by ale především větším městům mohli přinést turistí, kteří na přelom roku míří do Česka. Část návštěvníků prý přilákalo oslabení koruny. Podle odhadů cestovních agentur by jich mohlo být až 200 tisíc. Nejčastěji přitom do metropole v tomto období přijíždějí Rusové, kteří nejčastěji tráví přelom roku v Praze, populární destinací jsou taky Karlovy Vary.

Kromě zážitků ze silvestrovských oslav si ale cizinci rádi domů přiváží také fotky. Podle vyhledávače Google je Praha jedenáctým nejvíce fotografovaným místem na světě. Mezi turisty, kteří přijíždějí do Prahy, vede orloj na Staroměstském náměstí. Právě ten se na fotkách objevuje vůbec nejčastěji.

Poradit si s přívalem návštěvníků tak budou muset nejen hoteliéři, ale také policisté a záchranáři - kvůli popáleninám i potyčkám mají na Silvestra tradičně plné ruce práce. Třeba na jednom z nejbouřlivějších míst v Česku - Václavském náměstí - bude kolem stovky policistů. A speciální opatření chystá i pražská záchranka. Pozadu nezůstanou ani záchytky. Některé kvůli loňským zkušenostem dokonce navýšily kapacity.

Řidiči, pozor: na Silvestra hrozí ledovka

A jaké nás na Silvestra čeká počasí? Ranní teploty budou po oba dny mezi dvěma a minus dvěma stupni, meteorologové proto varují před ledovkou, která by mohla potrápit hlavně řidiče na Moravě a na Vysočině. Odpoledne teploty vystoupají ke třem stupňům, při vyjasnění až k pěti stupňům. „Během dopoledne se bude pozvolna oteplovat a kolem poledne už budou teploty vzduchu převážně nad nulou, proto očekáváme, že tvorba ledovky bude během dopoledne ustávat,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Pohled z Radhoště na Javorníky
Zdroj: Facebook ČT/Nikol Fischerová

Kvůli extrémně teplému počasí zatím neodtáhli na jih některé druhy ptáků, k vidění jsou také vzácné druhy, které přiletěly ze severu. Díky teplotám vysoko nad nulou a nezasněžené krajině mají ptáci snadný přístup k potravě, a nemají proto důvod odlétat. „Můžeme tak stále vidět i stohlavá hejna špačků nebo čejky sbírající potravu na holých polích,“ uvedl ředitel ornitologické společnosti Zdeněk Vermouzek. Tito ptáci ale stejně odletí, až se ochladí, na jihu Evropy přitom pobudou zhruba jen do února. 

Na Moravě a Vysočině se bude na Silvestra ráno tvořit ledovka, varují meteorologové. Výstraha platí pro kraje Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Vysočinu, a to od brzkého rána do oběda, kdy se má začít oteplovat. Místy budou silnice a chodníky klouzat i na Nový rok a ve čtvrtek.