Zeman bilancoval: Připomněl kontroverzní udělení milostí a děkoval Rusnokově vládě

Praha – Prezident Miloš Zeman ve svém vánočním poselství bilancoval uplynulé působení na Hradě. Zeman prý splnil všech pět slibů, které dal občanům v prezidentské kampani či krátce po ni. Jeden z nich byl, že nebude vyhlašovat amnestie a omezí udělování milostí. V této souvislosti si rýpl i do svých předchůdců na Hradě, když připomínal kontroverzní milosti svých předchůdců. Zeman také poděkoval Rusnokově vládě, kde prý ministr zemědělství rozuměl zemědělství a ministr obrany problematice armády. Hlava státu tak narážela na vznikající koalici ČSSD, ANO a lidovců – Zeman má vůči některým zvažovaným ministrům výhrady.

Načasováním poselství do období vánočních svátků chtěl prezident navázat na tradici první republiky, kdy měl vánoční proslovy prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Navíc si podle něj na Nový rok dáváme předsevzetí, zatímco vánoční čas je časem bilancování. „Prezident republiky má povinnost složit účty všem občanům. Skládání účtu, zda jsem sliby z prezidentské kampaně dokázal splnit,“ uvedl Zeman. Hlava státu také novinářům prozradila, že nápad přesunout novoroční projev už na 26. prosince pochází od ředitele hradního protokolu Jindřicha Forejta.

První jeho slib byl, že nebude vyhlašovat amnestii a výrazně omezí udělování milostí. „A tak se nemůže stát, že by milost dostal např. muž, který zabil svého otce, populární cyklista, který při nehodě zabil tři lidi, nebo daňový podvodník, který dostal milost ze zdravotních důvodů a pak se zázračně uzdravil.“ Zeman tady narážel na některé kontroverzní milosti, které udělili Václav Klaus či Václav Havel. 

Ve druhém slibu prý Zeman sliboval zlepšení vztahů ČR s institucemi EU, v této souvislosti prezident zmiňoval, že na Pražském hradě zavlála vlajka EU. Třetí slib se týkal stabilizace Ústavního soudu, který byl podle něj v době jeho nástupu do funkce na pokraji kolapsu kvůli nedostatku soudců: „Do dneška schválil Senát 10 ústavních soudců a já bych chtěl senátorům poděkovat – dva návrhy nepřijal, ale to je jeho právo.“ Ve čtvrtém slibu se Zeman zavázal, že bude třetinu svého platu odevzdávat do fondu na splácení státního dluhu. „Je to sice jen kapka v moři, ale jsem velmi rád, že se v posledních týdnech připojují nejen občané, ale i podniky,“ pochvaloval si prezident. 

Pátý slib prý byl nesložitější, Zeman se ve svém inauguračním projevu zavázal, že bude spíše sjednocovat než rozdělovat. „Osa vedla mezi těmi, kdo byli nespokojeni s koaliční vládou Petra Nečase, a těmi, kdo byli spokojeni. Podle průzkumu vyjadřovalo Nečasově vládě nedůvěru 80 procent občanů,“ prohlásil Zeman. Proto odmítl jmenovat vládu Miroslavy Němcové, která se podle něj opírala o pochybnou 101člennou koalici, a jmenoval Rusnokovu vládu. Tento krok byl podle Zemana jediná cesta, jak vyvolat předčasné volby. 

„Chtěl bych Rusnokově vládě poděkovat: za to, že její ministr průmyslu rozuměl průmyslu, ministr zemědělství rozuměl zemědělství, ministr obrany rozuměl problematice armády apod. Také dokázala připravit zákon o státním rozpočtu, který zabezpečuje alespoň minimální ekonomickou stabilitu země.“ 

Na závěr svého vánočního poselství pak Zeman popřál nově zvoleným poslancům i všem občanům. „Zpravidla si do nového roku přejeme zdraví, ale dovolte mi, abych vám popřál ještě něco dalšího. Chtěl bych vám popřát život naplněný užitečnými skutky, jenom takový život přináší štěstí a radost. Takže do příštího roku hodně zdraví, štěstí a životní pohody,“ uzavřel prezident. 

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka půjde za prezidentem Milošem Zemanem s návrhem na obsazení vlády krátce po Novém roce. Uvedl to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, konkrétní termín ale neuvedl. Původně se měla schůzka uskutečnit ještě do konce roku. Na Hrad zamíří také předseda hnutí ANO Andrej Babiš a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.