Zeman se vrací k Masarykovi, pronese vánoční poselství

Praha – Dnešek není jen vzpomínkou křesťanů na mučednickou smrt svatého Štěpána, jenž byl ukamenován za to, že uvěřil v Ježíše Krista, ale i dnem, kdy prezident Miloš Zeman pronese své první vánoční poselství ze zámku v Lánech. Jde tak o další prvek, kterým chce hlava státu podle svých slov navázat na tradici Tomáše Garrigua Masaryka. Zeman též - také dle vzoru Masaryka - obnovil tradici pravidelných rozhlasových rozhovorů Hovory z Lán. Projev prezidenta republiky odvysílá ve 13 hodin kromě ČT1 i televize Nova a Český rozhlas Radiožurnál, trvat bude 20 minut.

Také českoslovenští prezidenti Edvard Beneš a Emil Hácha využívali k celonárodním projevům doby kolem Vánoc - většinou skrze rozhlasové mikrofony a na Štědrý den. Beneš to před válkou stihl třikrát, poté jeho poselství už vysílal londýnský rozhlas. Na vánoční promluvu k lidu nezanevřel ani Hácha během protektorátu. Například v kritickém roce 1939 svůj projev zakončil modlitbou: Neopouštěj, hospodine, národ ten. Vánoční projevy zrušil až první komunistický prezident Klement Gottwald, který začal poselství národu přednášet na Nový rok.

Snad nechtěl pokračovat v tom, co zavedl Beneš, anebo proto, že komunisté se snažili od nástupu moci o vymýcení části křesťanské vánoční tradice z povědomí lidí. Některé vánoční politické projevy té doby nicméně pro spojení agitace a slavnostního tónu vyzněly nezapomenutelně a dodnes jsou populární. To je příklad vánočního projevu Antonína Zápotockého - byť v té době ještě ministra školství - který v roce 1952 dětem vysvětloval „nové“ reálie Vánoc. Až do druhé poloviny 20. století oslovovali prezidenti československé občany prostřednictvím rozhlasových vln; první, kdo promluvil z ještě z černobílé obrazovky, byl v 60. letech Antonín Novotný.

Novoroční, případně vánoční projev hlavy státu se stal v Československu a později České republice neodmyslitelnou součástí přelomu roku. Státníci jej pronášeli a pronášejí tu za větší, tu za menší pozornosti občanů, ale vždy za bedlivého a kritického zájmu politiků a médií. Státníci obvykle nejen hodnotili to, co odcházející rok přinesl, ale uvažovali i o budoucnosti.

Poslední ještě novoroční projev pronesl Zemanův předchůdce Václav Klaus, který svou prezidentskou kariéru zakončil vyhlášením amnestie. Přestože tentokrát prezident nepromluví k národu na Nový rok, nebude první den roku 2014 ochuzen: televizní diváci se totiž mohou těšit právě na bývalého prezidenta Václava Klause. Ten je osloví ve speciálním čtvrthodinovém vydání pořadu Partie na televizi Prima, a to ve 13 hodin, tedy v čase a stopáži, které byly do letoška tradičně vyhrazeny novoročním prezidentským poselstvím.