Vánoční počasí: Jaro a silný vítr v Beskydech a Jeseníkách

Praha - Vichr v Beskydech a Jeseníkách dosáhl síly orkánu. Na Lysé hoře byla rychlost větru v nárazech až 140 km/h. Varování před silným větrem dnes meteorologové rozšířili na celou Moravu i na část východních Čech, výstraha platí až do čtvrtka. Problémy vítr působil už začátkem týdne. Během Štědrého dne na řadě míst na Moravě vyvrátil stromy a poničil střechy, v Rožnově pod Radhoštěm jednoho člověka zranily padající větve. Nejen silný vítr, ale i teplé počasí provází letošní Vánoce. Podívejte se, jak dnešní počasí viděli diváci ČT.

Štědrý den byl totiž abnormálně teplý. Teplotní rekordy padaly napříč republikou, namátkově například v Bohumíně-Záblatí, kde naměřili meteorologové 13,2 °C nebo v Karviné, kde teploměr ukazoval 12,9 °C - více najdete v článku o počasí na Štědrý den

Nejsilnější dnes byly nárazy větru ráno, největší rychlost zaznamenali meteorologové na Lysé hoře v Beskydech v Moravskoslezském kraji, a to 39 metrů za sekundu (asi 140 km/h). Silný byl také vítr na Šeráku v Jeseníkách v Olomouckém kraji, kde činila rychlost v nárazech v přepočtu až zhruba 119 km/h. Za hranici orkánu se považuje rychlost přibližně 118 km/h.

Také ve Zlínském kraji dosahoval podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vítr dnes ráno velké rychlosti. Meteorologická stanice v Holešově na Kroměřížsku naměřila v nárazech téměř 80 km/h. Vichr zaměstnal místní hasiče, vyjížděli hlavně k případům popadaných stromů či poškozených střech, za dnešek evidují již více než tři desítky případů.

Nebezpečně silný vítr bude ohrožovat Českou republiku až do čtvrtečních 16 hodin. ČHMÚ dnes rozšířil výstrahu na celou Moravu a část východních Čech - očekává se na Orlickoústecku a Svitavsku v Pardubickém kraji.

Pro většinu Moravy platí výstraha ode dneška, na Vysočině a v Pardubickém kraji se silný vítr objeví zřejmě až ve čtvrtek mezi 7:00 a 16:00. Později má vítr slábnout, ale může se znovu objevit v sobotu.

„Ve východní polovině území očekáváme i nadále čerstvý vítr s nárazy kolem 15 metrů za sekundu (55 km/h), místy i kolem 20 metrů za sekundu (75 km/h). Zpočátku se budou nárazy kolem 20 metrů za sekundu vyskytovat zejména na Slezsku a v severovýchodní polovině Moravy. Oblast nejsilnějších nárazů větru se bude rozšiřovat zvolna k západu a ve čtvrtek přes den očekáváme nárazy kolem 20 metrů za sekundu hlavně na jihozápadě Moravy, na Vysočině a ve východních Čechách,“ uvedli meteorologové. 

Na první svátek vánoční se lidé vydali na hory. Lyžuje se třeba v Krkonoších, kam dorazilo během dneška několik tisíc návštěvníků. Ve Špindlerově Mlýně leží na sjezdovkách až 40 cm technického sněhu. Lyžaři vyjeli i do Beskyd. Tam jich ale bylo méně, na některých místech byly svahy dokonce poloprázdné. Sníh totiž není kvůli teplému počasí příliš kvalitní a postupně odtává. S koncem týdne by se ale mělo ochladit, takže vlekaři už připravují sněžná děla. Hůře jsou na tom běžkaři. Například v Jeseníkách vede z Červenohorského sedla jen jedna zasněžená trasa.