Kauza Nagyová: Zveřejněn záznam zatýkání, přibyli noví lidé

Praha - Kauza kolem Jany Nečasové (dříve Nagyové) se rozrůstá o další jména. Týdeník Euro s odkazem na žalobce uvedl, že v ní figurují i bývalý šéf Vrchního státního zastupitelství v Praze Vlastimil Rampula, lobbista a exnáměstek ministra vnitra Michal Moroz nebo poslanec Úsvitu Radim Fiala. Podle vyjádření vrchního státního zástupce Ivo Ištvana pro Ústavní soud se měli podílet na korupci a ovlivňovat obsazování postů u policie a státního zastupitelství. Vyšetřovatelé se také v rámci pořadu Otázky Václava Moravce rozhodli reagovat na četnou kritiku svého postupu a zveřejnili část záznamu ze zatýkání Nagyové. Má jít prý o důkaz, že zákrok byl profesionální a standardní. Expremiér Petr Nečas řekl časopisu Týden, že zveřejnění videa považuje za vážné narušení svobod a proto věc předal právníkům.

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta v Otázkách Václava Moravce zatím odmítl nové informace komentovat. „Já bych se k tomu nechtěl vyjadřovat. Nevím, kde týdeník Euro tu informaci vzal, od nás jistě ne. Ale nebudu se k probíhajícímu řízení jakkoliv vyslovovat přes média,“ dodal Šlachta.

ÚOOZ došla trpělivost s kritikou jeho postupu, poskytl video ze zatčení

Ke značnému „průlomu“ ale na jiném místě přesto došlo. ÚOOZ se v souvislosti s vyšetřováním rozhodl zveřejnit videozáznam ze zatýkání Nagyové v jejím bytě. Podle Šlachty jde o reakci na vlnu kritiky údajně nepřiměřených a nedůstojných zákroků policie. Expremiér Petr Nečas například tento týden v deníku Právo hovořil o „bezohledném počínání zakuklenců“. „To, co jsem se dočetl tento týden o tom, že jsme srovnáváni s gestapem nebo StB, tak jsme přistoupili k tomu, že ukážeme, jak jsme se na místě pohybovali a jakým způsobem detektivové pracovali. Myslím si, že nastala doba, abychom se začali aktivně bránit,“ zmínil Šlachta v OVM.

Podle bývalého premiéra šlo o brutální nátlakovou akci. Časopisu Reflex řekl, že první dva dny policie používala estébácké metody. „… Aby se vám vysmívali při domovní prohlídce, aby vám neumožnili vykonat základní hygienické potřeby, ačkoliv prohlídka trvá hodiny a hodiny, abyste se musel doprošovat, jestli vám dovolí se osprchovat, aby policisté v botách chodili po posteli vaší dcery a rozkopávali jí polštáře, kopali vám do věcí…“ komentoval Nečas.

Dva z policistů byli skutečně v kuklách – připraveni vypáčit dveře, pokud by jim Nagyová neotevřela, což ale nakonec udělala. Oba zakuklenci se podle Šlachty poté stáhli a nechali jednat ostatní kriminalisty. „Nikdo nevběhl do bytu, nikdo nic nemlátil… Bylo postupováno se vší přiměřeností a s vážností k této osobě, takže nikdo nikde neběhal nebo někde neskákal, to naprosto odmítám a odmítám nějaké gestapácké metody,“ reagoval Šlachta ve vysílání ČT.

Nečas bude zveřejnění záznamu řešit přes právníky

Expremiér Petr Nečas upozornil, že policie zveřejnila jen zkrácený záznam, který byl navíc podle něj zjevně počítačově upraven. „Čili ze 48 hodin nám pan Šlachta pustil 4 minuty a 15 sekund, pečlivě vybraných a sestříhaných. I tak dosvědčujících nasazení tolika policistů proti osamocené ženě, která byla beztrestná, nikdy nebyla spojována s žádnou trestnou činností ani nevlastnila zbraň,“ řekl Nečas Týdnu.

Nadále považuje množství nasazených policistů i použité prostředky za naprosto neadekvátní, podle něj by stačili dva policisté v civilu. Na záznamu prý není vidět, kolik policistů bylo ještě u aut před domem. „Jako by jeli zatýkat Kajínka nebo někoho takového,“ podotkl.

Expremiérovi se nelíbí ani samotné zveřejnění videa policií. „Tuto věc jsme již předali právníkům, protože je to vážné narušení svobod osobnosti a zveřejňovaní záběrů je minimálně nestandardní,“ sdělil Týdnu Nečas.

Celkový policejní záznam čítá zhruba 20 minut. Pořad Otázky Václava Moravce zvažoval zařazení vzhledem k ochraně osobnosti Nečasové, policistů i třetích osob, o kterých se při zatýkání hovořilo. S ohledem na veřejný zájem a razantní kritiku ze strany expremiéra Nečase na adresu policie byla nahrávka odvysílána. Z důvodu ochrany osobních údajů je záznam zkrácený.  

Policie se loni začala zajímat o podnikatele a lobbisty Romana Janouška, Iva Rittiga a Tomáše Hrdličku, kteří prý ovlivňovali veřejné zakázky, a zahájila rozsáhlé odposlechy. Výsledkem bylo letos v červnu zatčení exposlanců ODS Ivana Fuksy, Marka Šnajdra, Petra Tluchoře, tehdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové (nyní Nečasové), někdejšího Fuksova náměstka na ministerstvu zemědělství Romana Bočka a pracovníků Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, Milana Kovandy a Jana Pohůnka. Šlachta už záhy poté hovořil o tom, že šlo o nejnáročnější zásah jeho útvaru, na kterém pracovalo 400 policistů – a na tiskové konferenci den po razii naznačil, že se dá očekávat i další zatýkání. Podrobněji o případu ZDE.

Janouškovo „malé Švýcarsko“ a ochrana od Grygárka? Ani jsem ho tehdy neznal, tvrdí exnáměstek

Grygárek s Morozem se dle Ištvana dopustili blíže neupřesněné sabotáže, tedy maření úkolů státních nebo hospodářských institucí. Jako sabotáž byla zřejmě označena snaha Moroze dosadit své lidi do bezpečnostních složek a justice, tvrdí Euro. Grygárek nyní čelí obvinění ze zneužití pravomoci, podle týdeníku za to, že odvrátil vyšetřování švýcarského konta lobbisty Janouška.

Sám Grygárek v rozhovoru pro ČT uvedl, že ho obvinění překvapilo. Zejména z toho důvodu, že vyšetřování Janouška v té době vůbec neřídil a osobně se s kontroverzním lobbistou ani neznal. Diví se také tomu, že ho policie obvinila, aniž by ho předtím vyslechla.

  • Libor Grygárek, bývalý náměstek vrchního státního zástupce v Praze: „Já jsem se s panem Janouškem setkal a seznámil až po roce 2010 v důsledku událostí, které už byly prezentovány. Určitě nejsme přátelé a také jsem mu nemohl v roce 2008 žádným způsobem pomáhat, ani jsem ho neznal.“

Poslanec Úsvitu Fiala, který byl dříve ve sněmovně za ODS, pak podle Eura údajně tlačil na člena představenstva Českých drah Romana Bočka kvůli zakázce na úklid. „Nagyová zmínila, že k tomu má předseda představenstva drah Petr Žaluda negativní postoj. Ledaže se mu vzkáže shora, což Nagyová v telefonním hovoru s Petrem Nečasem interpretuje 'jako že my',“ uvedl Ištvan. Fialu podezírají Ištvanovi lidé z přijetí úplatku a Bočka z podplácení, píše Euro.

S kauzou Nagyová spojuje olomoucké vrchní státní zastupitelství také bývalého šéfa marketingu ČSSD Petra Dimuna, šéfku pražských žalobců Janu Hercegovou nebo někdejšího příslušníka policejního útvaru zvláštních činností, tedy odposlechů, Stanislava Hájka. Ti všichni odmítají jakákoli obvinění i podezření.

Slučování vyšetřovacích úřadů je zatím passé, tvrdí šéfové

Expremiér Nečas v tomto týdnu prohlásil, že pokud by nepadla jeho vláda, šéfové elitních policejních útvarů včetně Šlachty by přišli o své funkce. Důvodem mělo být propojení a vznik Národního kriminálního úřadu. „Já nevím, koho chtěl pan premiér zrušit. My děláme pouze svou práci. To, že to někoho štve, za to já už bohužel nemůžu,“ zmínil Šlachta.

Podobně reagoval také ředitel protikorupční policie Milan Komárek. Nepřišel jsem na útvar, abych ho rušil nebo redukoval, ale abych posunul tu jeho činnost dál. Myslím si, že spíš bychom měli jít cestou postupných změn a postupných kroků," řekl v OVM. 

Podle znalců ale přitom vztah mezi ÚOOZ a protikorupční policií může být napjatý kvůli snaze přesunout část práce protikorupčních vyšetřovatelů na ÚOOZ tak, aby se mohli více věnovat daňovým zločinům. Upozornil na to před časem ministr vnitra Martin Pecina a taktéž kritizoval Komárka za přílišnou liknavost ke změnám. Komárek to ale odmítá. My rozhodně nevedeme diskuze o tom, že budeme něco rušit, slučovat nebo že budeme velkou část kompetencí přesouvat jinam. To rozhodně není na pořadu dne," dodal.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)