Model STEM: Mírně si polepšilo ANO, komunisté i Úsvit

Praha – Podle volebního modelu agentury STEM mělo na začátku prosince největší podporu hnutí ANO s 22,4 procenty. Sociální demokraty by tak porazilo o 2,5 procentního bodu. Zatímco ANO si od voleb ještě polepšilo, tak sociální demokraté mírně ztratili, ovšem v rámci statistické chyby. Do sněmovny by se podle modelu dostaly stejné strany, které uspěly ve volbách.

Volební model STEM nyní přisuzuje KSČM 17 procent hlasů, což je o 2,1 bodu více, než kolik dostala v říjnu. Mírně se polepšilo také hnutí Úsvit, které má podle modelu 7,6 procenta. Naopak si pohoršily TOP 09 a ODS, které by nyní měly podle modelu 10,9 procenta, respektive 6,9 procenta hlasů. Lidovce by volilo zhruba stejné množství lidí jako v říjnu, a to 6,7 procenta. 

Podle autorů průzkumu sociálním demokratům neprospívají povolební vnitrostranické spory a složitá vládní vyjednávání, naproti tomu komunisté těží ze současné nejistoty a postupně získávají.   

Volební model podle STEMu (v %)
Zdroj: ČT24/STEM

Průzkum probíhal metodou dotazování face to face na základě kvótního výběru. Ve dnech 2.–9. prosince se ho zúčastnilo 1 078 respondentů. Do volebního modelu ale nejsou zahrnuti lidé, kteří buď nechtějí jít k volbám, nebo neuvedli žádnou stranu – volební účast model odhaduje na 55 % lidí. Statistická chyba se u větších stan pohybuje kolem ± 3 procentních bodů, u menších pak ± 2 procentních bodů.