Bouřky zapalovaly domy, uzavřely i dálnici

Praha - Silné bouřky zaměstnaly v posledních hodinách především hasiče v Moravskoslezském kraji. Museli likvidovat několik požárů, ale také odklízet spadlé stromy a větve, které komplikovaly dopravu na řadě míst. Řádění přírodního živlu se naštěstí - oproti bilanci v okolních státech, kde zemřelo šest lidí - obešlo bez zranění i obětí na životech.

Moravskoslezský kraj byl podle varování meteorologů jeden z nejohroženějších špatným počasím. Místní hasiči zaznamenali více než stovku výjezdů, nejčastěji na Ostravsku a na Karvinsku.

Kromě hašení požárů a odstraňování stromů museli také odčerpávat vodu ze zatopených sklepů, kotelen nebo strojoven výtahů.

Kvůli spadlým stromům muselo Ředitelství silnic a dálnic kolem šesté ráno uzavřít na několik hodin v obou směrech tunel Klimkovice. Důvodem byl výpadek technologického zařízení v tunelu, nyní už je dálnice průjezdná bez problémů.

Kde blesky zapalovaly…

  • Po zásahu bleskem zcela shořel v noci na dnešek dřevěný dům v Kunčicích pod Ondřejníkem na Frýdecko-Místecku. Škoda dosahuje částky okolo milionu korun.
  • Blesk zapálil i rodinný domek v Dětmarovicích na Karvinsku. Hořelo dřevěné podbití střechy a část elektrických rozvodů. Majitel domku stačil požár zlikvidovat ještě před příjezdem hasičů.
  • V Janovicích na Frýdecko-Místecku blesk zapálil část lesního porostu. V tomto případě hasičům pomohla sama příroda a silný déšť požár lesa uhasil ještě před jejich příjezdem.
  • V Petrovicích na Karvinsku a v Kobeřicích na Opavsku úder blesku zapálil stromy.